Alcani - Cicloalcani

Extras din lecție:

Lungimea legaturii C-H este de 0,109 nm in metan si 0,11nm in celelalte hidrocarburi.

Lungimea legaturii C-C este de 0,154nm

Energiile de disociere variaza functie de natura atomilor de hidrogen si carbon:

CH3-H CH3CH2-H (CH3)2CH-H (CH3)3C-H

Edisoc. 104 98 95 91

(Kcal/mol)

Analiza conformationala Incepand cu etanul, alcanii pot prezenta o infinitate de conformatii ca urmare a rotatiei libere in jurul legaturii ? ;substituentii se pot aseza in conformatii eclipsate si intercalate. Denumim aceste structuri, ce difera doar prin rotatia legaturilor simple ale izomerilor de conformatie, conformeri sau rotameri. Studiul variatiei energetice a unei molecule cunoscute ce roteste atomii sau gruparile de atomi in jurul legaturii simple se numeste analiza conformationala.

Gaze naturale (metan)

Hidrocarburi rezultate din prelucrarea petrolului Petrolul brut (titeiul)este un amestec complex de hidrocarburi saturate si aromatice, alaturi de cantitati mici (sub 1%) de compusi cu oxigen, sulf si azot.

distilarea primara - fractiuni pe anumite intervale de temperatura si cu compozitii diferite: capul de distilare, benzinele, petrolul lampant, motorina, pacura.

Cracarea termica-incalzirea la temperaturi de 500-600? , rezultand si cantitati mari de gaze (metan si alchene C2-C4). Pentru obtinerea benzinelor saturate (folosite drept carburanti) benzina de cracare se hidrogeneaza in prezenta de catalizatori pe baza de molibden depus pe oxid de aluminiu (hidrocaracare).

Cracarea catalitica- trecerea fractiunilor grele de motorina in stare de vapori peste catalizatori formati din silicati de aluminiu naturali sau sintetici, aflati sub forma de pulberi (pat fluidizat) la temperaturi relativ joase. Se formeaza fractiuni C2-C5 si hidrocarburi aromatice.

Metode de sinteza ale hidrocarburilor saturate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alcani - Cicloalcani.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Marime:
302.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Lecție
Materie:
Chimie
Tag-uri:
alcani, reactii, catene, compozitii, formule
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!