Tehnologia transportului de mărfuri

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Tema:Determinarea tehnologiei transportarii marfurilor generale.

Scopul: Acumularea cunostintelor in domeniul tehnologiilor transportarii marfurilor generale.Ambalajul ,tara,mecanismele de incarcare-descarcare si materialul rulant utilizat.Schemele tehnologice a procesului de transport.Indicii de lucru a mijloacelor de transport in spatiu si timp.

Datele initiale:

Varianta Denumirea marfii Volumul unei curse Parcursul incarcat Li, km Viteza tehnica km/h

1.1 Regulile de primire a marfii la transport

1. Determinarea caracteristicii, condiţiilor tehnologice şi ambalajul de transportare a mărfurilor perisabile conform Regulamentului transporturilor mărfurilor perisabile, adoptat la 09/12/99 de M.T.C. a R. Moldova.

1.1. Caracteristica mărfii şi condiţiile tehnologice pentru transportare.

La transportarea capsunelor, agenţii de transport, expeditorii şi destinatarii de mărfuri sunt obligaţi să asigure primirea fructelor conform facturii de expediţie, certificatul de calitate fito-sanitar şi igienic, în care se v-a indica conţinutul rezidual de pesticide, nitraţi, micro-toxine, radio-nuclizi, elemente toxice, precum şi a certificatului de confirmare, să întreprindă măsuri de protecţie a lor de deteriorări mecanice, precipitaţii atmosferice, acţiunea temperaturii joase şi înalte.

Capsunele se transportă cu autovehicule (izoterme, frigorifice, refregerente), care să asigure starea lor activă şi integră.

Materialul rulant alocat trebuie să fie curat, fără miros străin. Agenţii de transport conform contractului de transport pot lua asupra lor izolarea termică a încărcăturii cu achitarea cheltuielilor pentru mijloacele de izolare termică din contul expeditorului.

Expeditorul trebuie să prezinte pentru transportare capsunele în stare proaspătă, curată, fără deteriorări mecanice, nevătămată de dăunători sau boli, uniforme din punct de vedere al maturităţii, ambalate în conformitate cu standardele naţionale şi alte documente normative în vigoare în Republica Moldova, în ambalaj bun, dur, uscat, cu suprafaţa interioară netedă, fără miros străin conform anexei 3.

Pentru transportarea capsunelor, expeditorul este obligat să transmită agentului transportator împreună cu factura de expediţie certificatul calităţii şi certificatul igienic în care să fie indicate rezultatele investigaţiilor, în care se v-a indica conţinutul rezidual de pesticide, nitraţi, micro-toxine, radio-nuclizi, elemente toxice, termenul de păstrare şi stării calitative a mărfurilor şi ambalajului cu trimiterea în standardul naţional respectiv şi alte documente normative în vigoare în Republica Moldova. Certificatul calităţii se întocmeşte în ziua prezentării şi se legalizează cu ştampila expeditorului de mărfuri, care portă răspundere de calitatea mărfurilor şi ambalajului. Expeditorul trebuie să aşeze lăzile cu capsune în caroseriile automobilelor în rânduri compacte fără intervale între ele.

Agenţii de transport primesc spre transportare de la expeditori şi predau destinatarului capsunele la cântar la prezentarea certificatului fito-sanitar, inclusiv privind prezenţa pesticidelor, nitraţi, micro-toxine, radio-nuclizi, elemente toxice.

La transportarea în containere sau automobile furgoane la adresa unui destinatar, marfa trebuie să fie expediată sub sigiliul expeditorului.

După descărcarea mărfurilor perisabile destinatarul este obligat să spele materialul rulant şi în caz de necesitate să efectueze dezinfectarea lui.

1.1. Ambalajul produselor de provenienţă vegetală.

Ambalajul este prezentat în tabelul 1 şi figura 1.

Tabelul 1.

Tipul de ambalaj pentru produse

Destinate consumului în stare proaspătă şi păstrării Destinate industrializării

capsune Lăzi, coşuri, capacitatea pînă la 30kg.Lăzile şi coşurile trebuie umplute cu proeminenţe în centru. Nu se admite plasarea hîrtiei pe fundul şi pereţii laterali ai lăzii. Lăzi, coşuri, capacitatea pînă la 5 kg

Fig. 1 Lăzi pentru legume (400x200x150).

Detalii produs

- dimensiuni externe: 600x400x235 mm

- dimensiuni interne: 566x366x221 mm

- masa: 2,1 kg

- volum: 47 l

- culoare: verde (481)

- nr. bucati/ palet: 100

- baza si pereti perforati

- manere deschise

- incarcatura suportata: 20 kg

- incarcatura in stiva: 250 kg

- naveta isi reduce volumul total cu 80% prin pliere, oferind reduceri de cost importante la transport si depozitare

Observații:

Marfuri generale, perisabile si periculoase

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Transportului de Marfuri
    • marfa generala.doc
    • marfa periculoasa.doc
    • marfa perisabila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 275 cuvinte
Nr caractere:
35 606 caractere
Marime:
506.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Russu Vasile
Sus!