Construcția generală a motorului, mecanismul bielă-manivelă și de distribuție a gazelor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

CONSTRUCŢIA GENERALA A MOTORULUI,

MECANISMELOR BIELĂ – MANIVELĂ ŞI DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR

Scopul lucrării: Studierea construcţiei motorului, construcţia mecanismului biela-manivela şi de distributie a gazelor, principiul de funcţionare, particularităţile constructive şi reglările.

Timpul de efectuare – conform planului de studiu.

Utilaj şi echipament: Planşe de studii, machete de motoare pentru studii, standuri, piese şi îmbinări a mecanismelor bielă-manivelă şi de distribuţie a gazelor, set de instrument a lăcătuşului.

Metodologia de îndeplinire a lucrării de laborator

Lucrarea de laborator prevede studierea construcţiei generale a motorului, construcţia mecanismelor bielă-manivelă şi de distribuţie a gazelor, ordinii de demontare – montare a motorului, reglarea jocurilor termice a mecanismului biela-manivela.

1.1. Construcţia generala a motorului

La studierea construcţiei generale a motorului, folosind cărţi şi materiale ilustrative, machete, standuri, planşe si de asemenea baza materiala a unitarii de transport, filiala catedrei. Trebuie să cunoască şi să poată da răspuns în scris în darea de seamă la lucrarea de laborator la următoarele întrebări:

1.2 din ce mecanisme şi sisteme este compus motorul cu ardere internă şi pentru ce sint destinate aceste mecanisme?

1.3 mecanismul motor

1.4 destinaţie şi parti componente

Mecanismul motor este mecanismul fundamental al motorului care realizeaza transformarea energiei termice în lucru mecanic.

El este alcatuit din parti fixe, parti mobile si elemente de legatura.

Partile fixe ale mecanismului motor sunt:

-Blocul motor;

-chiulasa;

-baia de ulei;

-cilindrii

-colectorul de admisie şi colectorul de evacuare,.

-semicuzineţii lagărului palier;

fig.1

Partile mobile ale mecanismului motor sunt:

-Pistonul cu segmentii si boltul;

-Biela cu cuzinetii si bucsa de bolt (daca exista);

-Arborele cotit si cuzinetii.

-volantul;

-amortizorul oscilaţiilor;

1.5 organele fixe ale mecanismului motor

Blocul motor este sistemul de rezistență a motorului și are rolul de schelet pe care se susțin celelalte componente. El este fixat rigid pe cadrul mașinii.

Blocul motor are două părți:

• Blocul cilindrilor, partea superioară

• Carter, partea inferioară

Blocul motor poate fi piesă monobloc sau componentă demontabilă a motorului fiind turnat din fontă cenușie, fontă aliată sau aliaj de aluminiu. Din turnare sunt lăsate locașuri pentru diferite piese care se asamblează ulterior. De la ieșirea din turnare blocul motor este prelucrat interior și exterior conform pieselor ce i se atașează. Astfel sunt practicate locașurile ce susțin arborele cotit, după felul construcției motorului și arborele cu came în strânsă exactitate, față de locașurile prevăzute pentru același scop în carter pentru a fi coaxiale. În aceste locașuri sunt lagărele care au rolul de susținere fie pentru arborele cotit sau cu came, fie pentru susținerea bielei. De asemenea blocul cilindrilor are locașuri pentru cilindri și pentru piese de fixare rigidă pe cadrul automobilului. La unele motoare blocul motor este turnat în corp comun cu partea superioară a carterului și se numește bloc-carter.

La partea superioară a blocului se montează chiulasa, iar la partea inferioară se asamblează carterul. Blocul motor, în anumite cazuri, poate conține din turnare și lagărele.

Din turnare se realizează și camerele de răcire cu apă în corpul superior al blocului motor. În cazul răcirii cu aer a motorului, blocul motor este executat din turnare cu aripioare de răcire care măresc suprafața de radiere a căldurii în mediul înconjurător

fig. 3 (Bloc motor al motorului răcit cu lichid)

Formele constructive ale blocului motorului difera in functie de tipul motorului; numarul si dispunerea cilindrilor; tipul de racire; tipul camasilor de cilindri

Cilindrii. Cilindrul motor, este spațiul de lucru pentru desfășurarea ciclului motor, unde pistonul unde se deplasesză în interiorul lui într-o mișcare rectilinie - alternativă. Acest spațiu este practicat în blocul motor în momentul turnării blocului motor, fiind inamovibil sau poate fi construit separat fiind un cilindru ca piesă demontabilă. Cilindrul motor se obține prin turnare din fontă aliată fiind prelucrat în partea interioară foarte fin (honuire), până la obținerea unei suprafețe interioare dorite.

Cilindrii amovibili au în exterior canale destinate etanșării spațiului de răcire cu lichid. Cilindri se montează în bloc prin presare, având suprafețe de ghidare în acest scop. În cazul motoarelor cu răcire cu aer, cămășiile cilindrilor au în exterior nervuri de întărire și aripioare pentru mărirea suprafeței de răcire. Ele sunt montate între carter și chiulasă cu prezoane sau șuruburi, care sunt fixate în împrejurul cilindrilor din carter la chiuloasă.

Observații:

Universitatea Tehnică a Moldovei

Facultatea de Inginerie Mecanică şi Transporturi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructia Generala a Motorului, Mecanismul Biela-Manivela si de Distributie a Gazelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 288 cuvinte
Nr caractere:
35 610 caractere
Marime:
544.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Padure Olivian
Sus!