Construcția generală a motorului, mecanismele bielă-manivelă și de distribuție a gazelor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrarii: De studiat constructia motorului, constructia mecanismului biela-manivela si de distributie a gazelor, principiul de functionare, deosebirile constructive si reglarile lor.

Timpul de efectuare – 8 ore.

Utilaj: Placate de studii, motoare pentru studii, standuri, detalii si imbinari a mecanismului biela-manivela si de distributie a gazelor, complect de instrumente a lacatusului.

Metodica de indeplinire a lucrarii de laborator.

La Lucrarea de laborator se va studia constructia generala a motorului, constructia mecanismului biela-manivela si de distributie a gazelor, ordinii de demontare-montare a motorului, reglarii jocurilor termice a mecanismului biela-manivela.

1.1 Constructia generala a motorului.

La studierea constructiei generale a motorului, folosind carti si materiale ilustrative, machete, stenduri, placate si deasemenea baza materiala a unitatii de transport a catedrei si trebuie sa cunoasca si sa poata da raspuns in scris in lucrarea de laborator pe urmatoarele intrebari:

1. Din care mecanisme si sisteme este alcatuit un motor cu ardere interna si care este destinatia acestor mecanisme si sisteme?

Motorul cu ardere interna monocilindric, in patru timpi, cu aprindere prin scinteie (fig.1, fig.1.2) este format din cilindru 1 in interiorul caruia se deplaseaza pistonul 2, care actioneaza manivela 3 a arborelui cotit prin intermediul bielei 4. In capul cilindrului se gaseste chiulasa 5 in care sunt amplasate supapa de admisie SA, supapa de evacuare SE si bujia 8. La partea inferioara a cilindrului se gaseste carterul superior 9, pe care se monteaza lagarele arborelui cotit si carterul inferior 10 in care se gaseste uleiul de ungere. Amestecul aer-combustibil intra prin colectorul de admisie 6, iar gazele arse rezultate ies in exterior prin colectorul de evacuare 7.

Motorul este alcatuit din mecanismul motor si sistemele şi instalatiile auxi¬liare (mecanismul de distributie, instalatia de alimentare cu combustibil, insta¬latia de aprindere, instalatia de racire si instalatia de ungere) necesare realizarii procesului de functionare si sistemul de pornire.

Mecanismul motor, numit si mecanismul biela-manivela, constituie principalul ansamblu al motomlui cu ardere interna, cu piston. El are rolul de a transforma miscarea de translatie rectilinie-alternativa a pistonului intr-o miscare de rotatie a arborelui cotit.

Organele componente ale mecanismului motor se impart in organe fixe si organe mobile.

Din grupa organelor fixe fac parte: blocul cilindrilor, chiulasa si carterul.

Grupa organelor mobile cuprinde: arborele cotit si volantul, bielele si pistoanele cu bolturile si segmentii.

Mecanismul de distributie asigura deschi¬derea si inchiderea supapelor, la momente bine precizate, pentru a face posibila evacuarea ga¬zelor de ardere si umplerea cilindrului cu gaze proaspete (aer cu amestec aer-combustibil).

Instalatia de alimentare cu combustibil are rolul de a asigura curatirea (filtrarea) si introducerea in cilindrii motorului a combustibilului si a aerului (fie in amestec, fie separat), in anumite proportii bine stabilite. Instalatia de alimentare cuprinde rezervoare, conducte, filtre pompe, precum si organele care servesc la prepararea si introducerea combustibilului in cilindri (carburatorul la motoarele cu aprindere prin scanteie şi injectoarele la motoarele cu aprindere prin compresie).

Instalatia de aprindere serveste la declansarea scanteii electrice in interiorul camerei de ardere (la motoarele cu aprindere prin scanteie), in vederea aprinderii amestecului carburant.

Instalatia de racire asigura racirea unor organe importante ale motorului (cilindrii şi chiulasa), pentru a se evita supraincalzirea acestor piese, datorita caldurii pe care o primesc de la gazele de ardere. Mentinerea unui regim termic normal de functionare a pieselor motorului este de mare importanta pentru economicitatea si siguranta de exploatare a motorului.

Instalatia de ungere are rolul de a asigura ungerea pieselor in miscare, pentru a reduce frecarea şi a preveni uzarea motorului.

Sistemul de pornire serveste la asigurarea turatiei minime de pornire a motorului.

Observații:

Lucrarea de laborator nr.1

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructia Generala a Motorului, Mecanismele Biela-manivela si de Distributie a Gazelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 069 cuvinte
Nr caractere:
12 798 caractere
Marime:
796.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Ion Plamadela
Sus!