Teoria sezonalității

Extras din laborator:

3. Previziunea seriilor cronologice complexe

Aplicaţia numerică prezentată, este realizată cu produsul informatic Microsoft Excel, dar se poate utiliza orice produs informatic, din familia produselor software bazate pe o concepţie de lucru tabelară. Exemplul din domeniul vânzărilor de automobile reprezintă o serie dinamică complexă, cu două componente oscilatorii. În analiza şi previziunea acestei serii cronologice se utilizează metoda descompunerii.

Vânzările trimestriale, exprimate cantitativ, sunt observate pe o perioadă de timp de 9 ani. Pentru a depista existenţa variaţiilor oscilatorii sunt necesari cel puţin trei ani - pentru sezonalitate şi un anumit număr de ani, în funcţie de amplitudinea ciclului, care să pună în evidenţă cel puţin trei cicluri conjuncturale. Privind graficul valorilor observate, din Figura 1.10, se remarcă variaţia sezonieră, cu periodicitatea de un an, adică 4 trimestre, şi cea ciclică cu o periodicitate de trei ani, deci 12 trimestre.

Figura 1.10. Evoluţia vânzărilor de automobile pe o perioadă de 9 ani

Perioadele de reluare, în fiecare ciclu, se pot evidenţia, dacă acestea se separă în grafice diferite, în Figurile 1.11, 1.12, şi 1.13.

Figura 1.11. Primul an al fiecărui ciclu conjunctural

Figura 1.12. Al doilea al al fiecărui ciclu conjunctural

Figura 1.13. Al treilea an al fiecărui ciclu conjunctural

Cele trei grafice au aceeaşi scală pentru axa Oy. Se observă sezonalitatea accentuată în trimestrul 3, al fiecărui an.

Cele două componente oscilatorii sunt tratate similar, cu deosebirea că întâi se măsoară cea de amplitudine mică, adică sezonalitatea, şi apoi, după înlăturarea influenţei acesteia, se poate estima şi cealaltă componentă, ciclicitatea. Graficul indică utilizarea unui model multiplicativ de combinare a componentelor seriei. Calculele s-au efectuat în Excel.

Datele empirice şi restul calculelor efectuate pentru descompunerea seriei, ajustarea ei şi realizarea de previziuni pentru trimestrele viitoare, sunt prezentate în Tabelul 1.5 şi 1.6. În linia 1 sunt titlurile fiecărei coloane, iar rândurile de la 2 la 37 sunt utilizate pentru calculele corespuzătoare trimestrelor 1 până la 36.

În coloana C, blocul C2…C37, cuprinde datele observate, vânzările trimestriale exprimate în milioane lei. În coloana D, s-au calculat mediile mobile provizorii de câte patru termeni, iar în coloana E, se află mediile mobile centrate de ordinul 4, pierzându-se patru termeni, doi la începutul seriei şi doi la sfârşit. Prima medie mobilă se centrează în dreptul trimestrului 3.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoria Sezonalitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Nr cuvinte:
2 675 cuvinte
Nr caractere:
63 437 caractere
Marime:
246.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!