Laboratoare trafic de comunicații

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrării: Modelarea schemei cu 3 nivele şi calculul parametrilor ei principali.

2. Partea teoretică

Fereastra principală a programului NETCRACKER 4.0, prezentată în fig.1, este constituită din 5 elemente: meniul principal, bara de instrumente, browser, zona de lucru şi bara de dispozitive. În browser este afişată lista cu tipurile de dispozitive, care pot fi utilizate pentru construirea unui model de reţea de comuinicaţii. Prin alegerea unui anumit tip de dispozitiv din bara de instrumente, sunt afişate modelele existente a dispozitivului ales. Procesul de modelare a reţelelor digitale se realizează în zona de lucru.

Figura 1 Fereastra principală a programului NetCracker

Procesul de modelare constă din alegerae consecutivă a ehipamentului necesar, mai întiî în lista browser-ului, apoi în bara de instrumente, şi transferal acestuia în zona de lucru cu ajutorul cursorului mouse-lui. Legătura între două noduri de reţea, reprezentate în zona de lucru, se stabileşte prin alegerea regimului «link devices» în bara de instrumentelor «Modes» şi conectarea lor cu ajutorul cursorului mouse-lui. În cazul existenţei posibilităţii stabilirii legăturii pe ecran va apărea fereastra de dialog (fig. 2), în care sînt specificaţi parametri suplimentarii de conectare.

Figura 2 Fereastra de dialog la stabilrea conexiunii

Prin apăsarea tastei «Link» legătura se consideră stabilită, după care devin accesibili parametrii conexiunii: metoda de conectare, viteza de transmitere, tipul protocolului.

În modul acesta, plasînd elementele reţelei în zona de lucru şi stabilind între acestea conexiunile necesare, este posibilă configurarea structurii oricărei reţele de comunicaţii.

După formarea topologiei a reţelei se indică direcţia de mişcare şi modelele traficului dintre diferite noduri din reţea. În cazul de transmitere a datelor arbitrare, aşa ca fişiere, video, text, sunet ş.a, se alege regimul «Set Traffic» din bara de instrumente «Modes» şi cu ajutorul cursorului mai întîi se indică nodul sursei traficului, apoi nodul receptorului. După aceasta în fereastra de dialog apărută programul propune alegerea unuia din tipurile de traffic (fig. 3), care va avea locul prin nodurile de reţea alese. Prin apăsarea tastei «Assign» se instalează tipul traficului ales dintre nodul sursă şi nodul destinaţie. Pentru o mai mare flexibilitate a procesului de modelare de reţea în programul NetCracker există posibilitatea de a edita modelul traficului şi indicarea parametrelor lui. Pentru aceasta în fereastra principală a programului urmează să alegem din meniul principal punctul «Global» şi subpunctul «Data Flow» sau să folosim combinaţia de taste Ctrl+W. În rezultat pe ecran va apărea fereastra de dialog cu lista tuturor conexiunilor existente dintre perechile separate de noduri de reţea (fig. 4). La alegerea conexiunii necesare va deveni accesibilă tasta «Edit», prin apăsarea căreia va apărea fereastra de dialog de alegere a modelului şi parametrilor traficului corespunzător(fig. 5).

Figura 3 Fereastra de dialog de alegere a tipului traficicului.

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI

FACULTATEA RADIOELECTRONICĂ ŞI TELECOMUNICAŢII

CATEDRA SISTEME OPTOELECTRONICE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laboratoare Trafic de Comunicatii
    • TC.lab004.2010.doc
    • TC.lab01.2010.doc
    • TC.lab03.2010.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
4 073 cuvinte
Nr caractere:
22 818 caractere
Marime:
2.00MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!