Formarea Pulberilor Metalice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Dupa obtinerea pulberilor, asigurarea formei, dimensiunilor, densitatii si caracteristicilor mecanice impuse produselor se realizeaza printr-o succesiune de operatii:

- operatii pregatitoare ale pulberilor in vederea formarii;

- formare;

- sinterizare;

- tratamente termice si / sau termochimice aplicate produselor sinterizate.

2.1. FORMAREA

FORMAREA - termen general care defineste orice operatie prin care pulberea este transformata intr-o piesa cu forma si dimensiuni determinate, (conform STAS 7935-i3).

Metodele de formare presupun aplicarea sau nu a presiunii.

2.1.1. PREGATIREA PULBERILOR IN VEDEREA FORMARII

SEMIFABRICATELOR / PRODUSELOR PRIN PRESARE

Reprezinta o etapa deosebit de importanta in fluxul tehnologic general de realizare a materialelor si produselor sinterizate. Se urmareste prin aceasta asigurarea unor caracteristici fizice si chimice determinate pulberii. Principalele etape ale pregatirii pulberilor in vederea ulterioarei formari prin presare f sinterizare sunt:

- recoacerea;

- sortarea granulometrica;

- pregatirea amestecurilor.

- RECOACEREA - se realizeaza in scopul ridicarii plasticitatii pulberii si deci implicit in vederea cresterii capacitatii de presare a acesteia. Prin recoacere se inlatura ecruisarea deci se anuleaza deformatiile retelei cristaline a metalul in straturile superficiale ale particulelor, se reduc oxizii obtinuti in etapele anterioare (in timpul producerii pulberii) sau ca urmare a unei conservari necorespunzatoare a acesteia. Incalzirea in vederea recoacerii se realizeaza in medii de protectie, la temperaturi de ordinul (0,4 - 0,6) - Ttopire a metalului exemplu: 350 -

400?C pentru cupru, 650 - 700?C pentru fier). Frecvent, se supun recoacerii pulberile obtinute

prin metode mecanice, fizico-chimice etc Asemenea pulberi contin proportii ridicate de oxizi si sunt ecruisate.

- SORTAREA GRANULOMETRICA - vizeaza separarea pulberii in fractii pe dimensiuni, fractii utilizate ulterior pentru presare sau pentru realizarea amestecurilor ce contin anumite proportii de particule caracterizate printr-o valoare necesara a diametrului mediu. Concomitent, anumite fractii (foarte fine sau dimpotriva foarte grosiere) pot fi supuse unor prelucrari suplimentare (aglomerari - in cazul fractiilor foarte fine sau fragmentari - in cazul celor grosiere) pentru a putea deveni ulterior utile.

Frecvent, pentru sortarea granulometrica se utilizeaza site de diferite tipuri. Tipurile de site foarte utilizate in practica sunt cele mecanice, cu vibratoare electromagnetice sau cu parghie (fig.2.1), de tip discontinuu, respectiv cele vibratoare continue (fig.2.2).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formarea Pulberilor Metalice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
9 329 cuvinte
Nr caractere:
52 953 caractere
Marime:
1.57MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Metalurgie și Siderurgie
Tag-uri:
metal, metalurgie
Predat:
la facultate
Materie:
Metalurgie și Siderurgie
Profesorului:
Gheorghe Simionescu
Sus!