Patologie hepatică

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

I. SCURT RAPEL DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE

Ficatul este cea mai mare glandă din corpul uman.

Funcţiile ficatului:

- funcţie de producere a bilei (secreţie externă → participă la digestie),

- multiple funcţii metabolice (legate de prelucrarea substanţelor absor¬bi¬te din mucoasa intestinală şi de metabolismul general al organismului);

- în viaţa intra¬ute¬ri¬nă (lunile II-VII) → important rol hematopoietic;

- im¬por¬tantă funcţie hemodinamică (intervine în distribuţia masei sang¬vine circu¬lante din organism, prin depozitarea şi repartizarea în circu¬laţie, după necesităţi, a unei cantităţi apreciabile de sânge).

Greutatea ficatului la omul viu = în medie 1/50 din greutatea corpului la adult (greutatea ficatului la cadavru este de aproximativ 1500g).

Embriologic, ficatul ia naştere în săptămâna a 4-a de viaţă intrauterină sub forma unui mugure hepatic derivat din endodermul peretelui anterior al pro¬enteronului (prima parte a intestinului primitiv, din care derivă fa¬ringele in¬ferior, esofagul, stomacul, duodenul până la unghiul duodeno-jejunal Treitz, mugurele hepato-pancreatic şi plămânul); mugurele he¬pa¬tic apare ca o proeminenţă (diverticul) care creşte în direcţie ventrală şi cranială, pătrun¬zând în mezenterul ventral şi în mezenchimul septului transvers.

La adult, ficatul e un organ asimetric, situat în spaţiul subdiafragmatic al cavităţii peritoneale, unde ocupă întreg hipocondrul drept, partea su¬perioară a epigastrului şi o parte a hipocondrului stâng (3/4 ale organului sunt situate în jumătatea dreaptă a corpului); posterior, ficatul se pro¬iec¬tează pe ultimele 3 vertebre toracice.

Limita superioară (stabilită clinic prin percuţie): linie uşor concavă în sus, ce pleacă de la un punct situat pe coasta V la nivelul liniei me¬dioclaviculare drepte şi ajunge cu 2 cm mai jos în spaţiul V intercostal stâng tot pe linia medioclaviculară.

Limita inferioară: linie ce pleacă de la rebordul costal drept (coasta IX) şi, traversând oblic epigastrul, ajunge la rebordul costal stâng (în dreptul coastei VII).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Patologie Hepatica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
10 350 cuvinte
Nr caractere:
61 078 caractere
Marime:
5.05MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!