Ciclul Reproductiv

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Context general

În cazul ciclului reproductiv feminin, ovulaţia este urmată de sângerarea menstruală întro-o secvenţă ciclică predictibilă.

Această secvenţă ciclică se instalează la pubertate (pe la vârsta de 13 ani) şi continuă până la menopauză (la vârsta de 50 ani).

De obicei, un ciclu reproductiv ciclic predictibil se stabilzează pe la vârsta de 15 ani şi continuă să apară până la vârsta de 45 ani (excepţie făcând perioadele de gestaţie, lactaţie), ca atare o femeie beneficiază de o funcţie reproductivă optimă aproximativ 30 de ani.

La o femeie sănătoasă ciclurile reproductive survin la intervale de aproximativ 28 (26-30) de zile, iar majoritatea ovulează de 13 - 14 ori pe an, în afară de cazurile în care ovulaţia este întreruptă de sarcină, lactaţie, de utilizarea contraceptivelor hormonale şi/sau a altor hormoni exogeni sau de o serie de cure terapeutice şi/sau boli.

Ciclul reproductiv feminin depinde de interacţiunea ciclică dintre GnRH-ul hipotalamic, hormonii gonadotropi hipofizari: FSH şi LH şi hormonii sexuali ovarieni: estradiol şi progesteron.

Prin intermediul buclelelor de feed back pozitiv şi/sau negativ (lung, scurt şi ultrascurt) aceşti hormoni stimulează ovulaţia, facilitează nidaţia ovulului fertilizat şi/sau declanşează producerea fluxului menstrual/catamineal.

Ori de câte ori unul sau chiar mai mulţi dintre aceşti hormonii devin din punct de vedere tonic elevaţi sau frenaţi (supresaţi) ciclul reproductiv se dereglează declanşând sistarea ovulaţiei şi a menstruaţie (amenoreea).

Din punct de vedere medical este deosebit de importantă identificarga hormonului (hormonilor), care este (sunt) fie elevat (elevaţi) fie diminuat (diminuaţi).

Secreţia hipotalamică de GnRH (gonadoliberină)

Nucleul arcuat al hipotalamusului secretă într-o manieră pulsatilă gondoliberina/GnRH (o decapeptidă), hipotalamusul servind de altfel ca un generator de pulsaţii al orologiului reproductiv.

Mecanismul de stimulare a secreţiei de GnRH este necunoscut, dar se ştie că secreţia este influenţată de estradiol şi de neurotransmiţătorii catecolaminergici.

Prin intermediul plexului portal hipotalamo-hipofizar GnRH-ul ajunge la hipofiza anterioară şi stimulează respectiv modulează (monitorizează) secreţia hormonilor gonadotropi hipofizari.

Secreţia hipofizară de hormoni gonadotropi

Hipofiza anterioară secretă cei doi hormoni gonadotropi proteici: FSH şi LH, de o manieră pulsatilă, în perfectă concordanţă cu eliberarea pulsatilă hipotalamică de GnRH; magnitudinea pulsaţiilor secretorii precum şi ratele de secreţie de FSH/LH sunt în mare măsură influenţate de nivelele serice ale hormonilor steroizi ovarieni şi ale celorlaţi factori ovarieni.

Ovarele răspund la stimularea FSH-ului prin elaborarea şi secreţia de estradiol şi ca atare, apare un feedback negativ la hipofiză, care inhibă secreţia de FSH şi facilitează secreţia de LH.

La o femeie prezentând o hipoestrogenie relativă principalul hormon gonadotrop secretat de hipofiză este FSH-ul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciclul Reproductiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 779 cuvinte
Nr caractere:
9 914 caractere
Marime:
9.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!