Biochimia sângelui

Cuprins laborator:

I. –SANGELE-DESCRIERE
-PROPRIETATI ALE SANGELUI: -culoare
-densitate
- temperatura
-vascozitate - COMPONENTELE SANGELUI
I.-elemente figurate:eritrocite,leucocite,trombocite.
II.-plasma
-FUNCTIILE SANGELUI
-COMPOZITIA CHIMICA A SANGELUI
-ANALIZE HEMATOLOGICE
-ANALIZE BIOCHIMICE
-ECHILIBRUL ACIDO-BAZIC AL SANGELUI
-IMPORTANTA FIZIOLOGICA A SANGELUI
II.-BIOCHIMIA SANGELUI-PREZENTARE IMAGINI
III.BIBLIOGRAFIE

Extras din laborator:

SANGELE:

este un tesut lichid compus din celule (globule rosii, globule albe si trombocite) si o substanta intracelulara lichida (plasma) care, la randul ei, este formata din ser si fibrinogen.

transporta oxigenul si diferitele substante nutritive in intreg organismul.

reprezinta a treisprezecea parte din greutatea totala a organismului, adica aproximativ 5 litri la o persoana de 65 - 70 de kilograme (din care 2 litri stagnant si 3litri circulant)

este lichidul rosu, vascos, ce constituie mediu intern si care circula in artere si in vene sub actiunea pompei cardiace.

datorita compozitiei sale complexe si circulatiei sale rapide, sangele iriga toate tesuturile, asigura multiple functii.

el permite mai ales prin intermediul retelei de capilare interpuse intre circulatia arteriala si circulatia venoasa, transportul gazelor respiratorii (oxigen si dioxid de carbon), cel al substantelor nutritive (glucide, lipide, protide), cel al elementelor necesare mijloacelor de aparare ale organismului impotriva bacteriilor, parazitilor si virusurilor (anticorpi, eozinofile, limfocite, monocite, polinucleare neutrofile).

circulatia sangvina este asigurata de contractiile muschiului cardiac.

acesta trimite la fiecare contractie aproximativ jumatate din sange spre plamani, unde dioxidul de carbon este evacuat in aerul expirat atunci cand oxigenul este absorbit de catre globulele rosii.

cealalta parte a sangelui este trimisa prin aorta spre diferitele tesuturi, de unde se intoarce prin venele cave.

PROPRIETAILE SANGELUI:

1.Culoarea:

ii este conferita de prezenta pigmentului respirator, a hemoglobinei din hematii. Culoarea hemoglobinei variaza in functie de starea sa chimica. La nivelul arterelor, unde hemoglobina este saturate cu oxigen 100% predominanata oxihemoglobinei determina culoarea rosie aprinsa a sangelui.

in teritoriul venos al sangelui, unde saturatia cu oxigen abia atinge 60% din capacitate de fixare a hemoglobinei, cantitate mare de hemoglobina redusa confera culoare rosie inchisa sangelui venos. Diferentele de saturatie in oxigen explica de altfel si diferentele de culoare dintre single din zonele cu circulatie active si single zonelor cu circulatie lenta, cu gradredus de oxigenare

2.Densitatea.

- depinde de cantitatea si densitatea substantelor solvate, precum si de numarul de elemente figurate.

-valorile normale ale densitatii sangelui total sunt de 1061 la barbate si al femei 1057, fata de 1027 pentru plasma si 1000 pentru apa.

-variatii densitatii sangelui pot aparea atit in conditii fiziologice cit si in conditii patologice.

-variatii fiziologice apar in cursul ingestiei sau pierderii de lichide.

-variatii patologice scaderii ale densitatii sangelui pot aparea in cursul hipoproteinemiilor determinate de reducerea sintezei de proteine la bolnavi hepatici, de pierderi prin filtrul glomerular deteriorat la bolnavii renali, de reducerea aportului alimentar in foamea prelungita.

-cresteri ale densitatii sangelui pot aparea prin hiperproteinemie- in cazul mielomului multiplu, prin cresterea numarului de elemente figurate in cazul poliglobuliilor, in deshidratarea de diverse cause(varsaturi, diaree, transpiratii profunde), in hemoconcentrarile din cadrul socului.

3.Temperatura:

-variaza in medie intre 37,7 – 38 C cu un maximum de 40 de grade la nivelul hilului hepatic si un minimum de 36 de grade in plamin si pe scrot.

-variatiile de temperatura ale sangelui din zonele profunde spre cele superficiale, reprezinta exteriorizarea fenomenelor de termoreglare, prin care excesul de energie termica produs in tesuturi active este transportat la periferie si cedat mediului exterior in cantitati ce depind de tamperatura ambianta

4.Vascozitate:

-si astazi, dintre toate definitiile viscozitatii, cea care exprima cel mai bine fenomenul, ramine cea de Isaac Newton dupa care viscozitatea ar fi “lipsa de alunecare intre straturi vecine de fluid”.

-prin frecarea dintre moleculele diverselor substante din sange, precum si dintre sange si perete, sunt generate de forte de coeziune ce se opun curgerii sangelui.

-in felul acesta, rezistenta opusa de sange fortelor ce il propulseaza in patil vascular, este direct proportionala cu viscozitatea.

-aceasta relatie face din viscozitatea sangelui una dintre conditiile hidrodinamice de o importanta functionala deosebita.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biochimia Sangelui.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Marime:
789.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!