Anatomia omului

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

La nivelul tubului digestiv sunt localizate numeroase glande, unele in peretii sai, altele constituind organe glandulare. Am vazut ca glandele din peretii tubului digestiv sunt localizate cu precadere la nivelul tunicii interne (tunica mucoasa) a segmentului in cauza, dar sunt si situatii in care , glandele patrund pana in tunica submucoasa, exemplu glandele de la nivelul esofagului si duodenului.Glandele mari dinafara peretilor tubului digestiv, numite glande anexe, comunica cu cavitatea segmentului digestiv respectiv prin conducte excretoare.In aceasta categorie intra glandele salivare, ficatul si pancreasul.

Glandele salivare

In general, glandele salivare sunt exocrine de tip tubuloacinos anexate cavitatii bucale.Glandele salivare secreta saliva care are rol in digestia bucala.Glandele salivare sunt de doua categorii, respectiv :

1. Glande salivare mici, fara canal excretor, se gasesc in grosimea mucoasei sau submucoasei bucale la nivelul buzelor (glandele labiale), Obrajilor (glandele molare), palatului (glandele palatine) si a limbii (glandele linguale).Ele sunt formate din unul sau mai multi acini care isi varsa produsul la suprafata mucoasei bucale printr-un canal excretor.

2. Glandele salivare mari, sunt situate in afara cavitatii bucale; sunt perechi si isi varsa produsul de secretie in cavitatea bucala.In raport cu asezarea lor, glandele salivare mari sunt denumite astfel: glandele parotide, submandibulare si sublinguale.

Glanda parotida

Figura 1. 1.Glanda parotida, 2.Glanda submandibulara, 3.Glanda sublinguala

(http://fr.academic.ru)

Glanda parotida este cea mai voluminoasa glanda salivara. Ea se afla in loja glandei parotide, care are forma unei piramide prismatice alcatuita din sase pereti.

Glanda parotida este localizata sub conductul auditiv extern (de unde si numele: para-langa; otis-ureche) si inapoia ramurii mandibulei,care formeaza peretele anterior al lojei parotide.Cantareste 20-30g.

Glanda este strabatuta de ramurile nervului facial, de artera carotida externa si de vena jugulara externa.Produsul de secretie se varsa prin canalul lui Stenon, in vestibulul bucal superior, in dreptul molarului II.Canalul Stenon are aspectul unei vene goale, lungimea masaara 5 cm iar diametrul 4-5mm.

Glanda parotida este o glanda tubuloacinoasa de tip seros. In constitutia sa intra acini secretori si un sistem de canale excretoare.Acini secreta un lichid clar care nu contine mucus.

Arterele parotidei provin din artera carotida externa si dintr-o ramura a ei, artera temporala superficiala.Sangele venos este colectat de vena jugulara externa.Limfaticele ajung in ganglioni cervicali.

Glanda are o dubla inervatie, simpatica (simpaticul cervical) si parasimpatica.Mentionez faptul ca secretia glandei este controlata de sistemul nervos parasimpatic.Fibrele parasimpatice preganglionare pornesc de la nivelul nucleului salivator inferior, situat in bulbula rahidian si patrund in nervul glosofaringian si nervul timpanic, prin intermediul carora ajung la ganglionul otic, unde sinapseaza cu neuronii din acest ganglion.De aici pornesc fibre postganglionare pe calea nervului auriculotemporal care inerveaza acinii glandulari, deteminandu-le secretia.

Observații:

Glandele anexe ale tubului digestiv

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomia omului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 089 cuvinte
Nr caractere:
23 150 caractere
Marime:
238.34KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
anatomie, om, tub digestiv, anatomia omului, glanda anexa
Predat:
Facultatea de Medicina , Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi
Specializare:
Medicina
Materie:
Medicină
Sus!