Analiza sângelui

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Este un tesut lichid format din plasma, in care se gasesc in suspensie elementele figurate sanguine (eritrocite, leucocite, trombocite).

1. Plasma (cu o proportie de 55% din componenta sangelui) este compusa din

- apa (46-47% din total volum sanguin)

- reziduu uscat (8-9% din total volum sanguin) din care :

-substante anorganice : saruri minerale ce contin ioni, dintre care cei mai importanti sunt sodiul (Na), clorul (Cl), potasiul (K), magneziul (Mg), fosforul (P), calciul(Ca)

-substante organice (proteine, glucide, lipide circa 8% din volumul plasmei, care separate prin electoforeza, se impart in sunt albumine si globuline (?1-, ?2-, ?, si ? globuline)

2. Elemente figurate :

a) Eritrocitele - numite si globule rosii sau hematii - sunt celule sanguine ce au rolul de a transporta oxigenul si bioxidul de carbon.

b) Leucocitele -sau globule albe care se impart in:

- granulocite - cu nucleu granular si care sunt de trei

tipuri(eozinofile, bazofile si neutrofile).

- agranulocite - cu nucleu agranular, clasificate in monocite

si limfocite

Leucocitele au rolul de a apara organismul de infectii (numarul acestora poate creste in infectii sau anumite afectiuni de natura tumoarala sau pot scade in anumite boli virale sau tumorale).

c).Trombocitele - mai sunt numite si plachete sanguine si au rol important in procesul de coagulare a sangelui.

Orice modificare a compozitiei sanguine, semnaleaza o tulburare a starii fiziologice normale a organismului.

Din aceasta cauza, o analiza de laborator poate avea o deosebita semnificatie in procesul de diagnostic al unei boli.

Pentru analizele de laborator se poate folosi sangele total, nemodificat, plasma sau serul sanguin, functie de felul analizelor solicitate de catre medic.

Pentru efectuarea unei analize medicale, este absolut necesara existenta aparaturii de laborator specializate (analizatoare automate sau semiautomate), ustensilelor de laborator, a reactivilor standardizati specifici analizelor medicale (substante chimice sau biologice, care ajuta la evidentierea specifica a unor anumite componente sanguine), personal specializat si bineinteles produsul biologic de analizat.

Pentru a asigura calitatea si corectitudinea rezultatelor, este necesar ca, aparatura sa fie verificata periodic si sa se respecte indicatiile producatorilor privind utilizarea reactivilor folositi in determinarea analizelor medicale, astfel incat se vor aplica operatiuni de calibrare si control pentru a evita eventualele erori.

Pentru ca in acest articol vom discuta despre parametri biochimici, in cazul laboratorului nostru de analize, produsul de analizat este serul, care spre deosebire de plasma, nu contine fibrinogen si factorii de coagulare.

Serul se obtine astfel: dupa ce sangele este recoltat in vacutainere (recipiente sterile, vidate) fara anticoagulant sau cu gel separator, este lasat sa coaguleze la temperatura camerei dupa care este centrifugat. Lichidul care se separa la partea superioara a eprubetei se numeste ser.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza sangelui.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 963 cuvinte
Nr caractere:
20 418 caractere
Marime:
25.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Medicină Veterinară
Tag-uri:
sange, analiza
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină Veterinară
Sus!