Traductoare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Fig 1.Traductor universal de turatie

Una din funcţiile indispensabile pentru conducerea eficientă a unui proces, indiferent de procedeele şi mijloacele aplicate, este aceea de informare. Deciziile de conducere pot fi luate numai pe baza unor informaţii cât mai corecte şi mai complete asupra unor parametri semnificativi pentru caracterizarea tehnico-economică a procesului. Informaţiile respective, reprezentând în ultima instanţă valori ale unor mărimi fizice (sau ale unor indicatori calculaţi prin intermediul acestora), chiar şi în cazul conducerii manuale se obţin ca rezultat al unor operaţii de măsurare.

Definiţia clasică a operaţiei de măsurare, fundamentată pe noţiunea de unitate de măsură, arată că a măsura înseamnă a stabili pe cale experimentală valoarea (numerică) a unei mărimi fizice necunoscute măsurând-o prin compararea cu o mărime de aceeaşi natură aleasă în mod convenţional ca unitate.

Conducerea unui proces presupune informaţii cât mai corecte şi cât mai complete asupra parametrilor mărimilor fizice care caracterizează acel proces.

În cazul unui proces neautomatizat, condus manual de un operator, mărimile fizice care nu sunt accesibile simţurilor umane sunt măsurate, după cum s-a văzut, cu aparate de măsurat. Pe baza indicaţiilor lor, operatorul uman supraveghează procesul şi ia decizii corespunzătoare.

În cazul unui proces automatizat, conducerea sistemului se face fără intervenţia omului, pe baza informaţiilor culese din proces cu ajutorul traductoarelor. Privite din acest punct de vedere, traductoarele pot fi definite ca dispozitive care stabilesc o corespondenta între mărimea fizică de măsurat şi o mărime electrică cu un domeniu de variaţie calibrat, aptă de a fi recepţionată şi prelucrată de echipamentele de conducere a procesului (regulatoare, calculatoare de proces etc.). Traductoarele sunt elemente tipice înglobate în sistemele de automatizare.

Ele pot apărea şi în alte domenii - cercetare, analize de laborator - fiind incluse în lanţuri de măsurare complexe, care sunt conduse automat.

Traductoarele pot fi definite deci ca dispozitive care realizează conversia unor mărimi fizice (temperatura, deplasare, presiune, forţa etc.) în alte mărimi fizice, cel mai adesea electrice, sau a unor mărimi electrice în alte mărimi electrice, în scopul măsurării parametrilor acelor mărimi şi informării, respectiv luării unor decizii în consecinţă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Traductoare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
986 cuvinte
Nr caractere:
5 137 caractere
Marime:
71.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Luncas Aurelian
Sus!