Solicitări în domeniul plastic

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Plasticitatea este proprietatea materialelor de a capata, sub actiunea anumitor sarcini, deformatii permanente.

in domeniul plastic legatura liniara dintre tensiuni si deformatiiloe specifice, data de legea lui Hooke, nu mai este valabila daca tensiunile depasesc limita de proportionalitate a materialului, practic egala cu limita de elasticitate, chiar cu cea de curgere. Totodata, principiul suprapunerii efectelor, consecinta a legii lui Hooke, nu mai este aplicabil la calculul in domeniul plastic. in calcule se admite ca materialul are o curba caracteristica identica la intindere si compresiune. Pentru calculul de mare precizie peste limita de elasticitate se folosesc curbe caracteristice reale fara aproximarea lor (fig. 19.1 a, si d).

Fig.19.1.

Diagrama caracteristica din figura 19.1, a se refera la materiale fragile (fonta, piese turnate, etc.) si are ecuatia:

a =?''Eo (19.1)

unde Eo si n sunt constante de material. Diagrama caracteristica din figura 19.1, b este pentru materiale plastice (oteluri cu continut mic si mediu de carbon). Diagrama caracteristica din figura 19.1, c este pentru materialele cu deformatii elastice neglijabile in raport cu cele plastice. Diagrama din figura 19.1, d este pentru otelurile care poseda plasticitate mica si medie, metale neferoase si aliajele lor.

intrucat in domeniul plastic ecuatia curbei caracteristice se exprima dificil analitic, sunt utilizate curbe caracteristice schematizate, prin care se poate inlocui curba caracteristica reala.

Astfel deosebim:

- curba caracteristica sehemetizata printr o dreapta pentn materiale perfect elestice (fig. 19.2, a);

- curba caracteristica schematizata prin doua drepte (fig. 19.2, b) corespunzatoare materialelor ideal elasto plastice. denumita curba caracteristica a lui PRANDTL, pentru care E=tg? este modului de ilasticitate iar o, - tensiunea corespunzatoare limitei de curgere;

- curba caracteristica schematizata printr-o dreapta corespunzatoare materialelor ideal rigido plastice (fig. 19.2,c), pentru care deformatiile elastice se pot neglija in comparatie cu cele plastice;

- curba caracteristica schematizata prin doua drepte (fig. 19.2, d), corespunzatoare materialelor elaslico-plastice cu zona de consolidare liniara la care Ep = tg? este modulul de plasticitate al materialului.

19.2. Calculul barelor in domeniul plastic

in cazul solicitarii axiale - de tractiune sau compresiune - a unei bare, efortul axial limita va fi

Ne = ?cA. (19.2)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Solicitari in Domeniul Plastic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 289 cuvinte
Nr caractere:
7 175 caractere
Marime:
313.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
materiale, deformare, rupere
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Constantin Vasiloaica
Sus!