Simboluri utilizate în reprezentarea schematică a componentelor sarcinilor de manipulare, depozitare și transport a pieselor și sculelor la un SFP

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Simboluri utilizate în reprezentarea schematicã a componentelor sarcinilor de manipulare, depozitare şi transport a pieselor şi sculelor la un SFP;

1. Operaţii de manipulare

Realizarea funcţiilor de manipulare implică realizarea unui număr de operaţii de manipulare diferite, cu o frecvenţă şi succesiune cerută de tipul şi mărimea sarcinii de fabricaţie, de procedeele tehnologice şi logistice aplicate, precum şi de procedeele informaţionale necesare.

Figura 1. Structura operaţiilor de manipulare.

Manipularea obiectelor materiale se realizează printr-un ansamblu de mişcări elementare care asigură transferul bucată cu bucată sau continuu, deplasarea, orientarea, separarea şi poziţionarea acestora în raport cu un element al dispozitivului, instalaţiei, maşinii sau utilajului considerat ca bază, precum şi evacuarea obiectului prelucrat.

Mişcările elementare necesare manipulării obiectelor materiale definesc

operaţiile de manipulare. Prin asocierea acestora în tipuri de operaţii se constituie modurile de manipulare prin care se realizează sortarea obiectelor.

Operaţiile de manipulare pe care le pot realiza diverse mecanisme din structura subsistemului logistic de manipulare automată sunt prezentate în schema din figura 1.

2. Simbolizarea operaţiilor de manipulare

Pentru simplificarea dialogului între specialişti sau între proiectanţi şi executanţi, sau realizat simboluri pentru fiecare mişcare elementară din cadrul unei operaţii de manipulare. În prezent există foarte multe versiuni ale unui limbaj de exprimare prin simboluri asociat sistemelor de manipulare automată. Unificarea acestora într-un singur limbaj nu a fost posibilă din cauza lipsei de discuţii orientate pe tema respectivă [26]. Astfel, japonezii utilizează propriile lor simboluri, americanii la fel, iar în ţările din estul Europei există diverse versiuni bazate pe propriile lor experimente. O unificare oarecum acceptată s-a realizat în Comunitatea Europeană. Acest limbaj utilizat mai întâi pentru maşinile unelte, s-a dovedit a fi foarte sugestiv şi ca urmare a fost standardizat (VDI 3239-80, VDI 2860-90).

Aceste simboluri utilizate în Comunitatea Europeană pot fi împărţite în două grupe mari:

- simboluri pentru manipularea sculelor;

- simboluri pentru manipularea elementelor supuse prelucrării sau asamblării.

Simbolurile pentru manipularea sculelor sunt necesare pentru definirea mişcărilor prin care sunt deplasate, aşezate şi orientate sculele, în cadrul sistemelor de fabricaţie flexibile. Cu aceste simboluri se descompun traiectoriile în părţi de mişcare simple, urmărind astfel fazele în care mâna mecanică sau robotul industrial realizează manipulări de scule pentru maşinile unelte pe care le deservesc. În tabelul 1. sunt prezentate principalele simboluri utilizate pentru manipulări de scule.

Pentru manipularea elementelor supuse prelucrării sau asamblării se utilizează mult mai multe simboluri (37 simboluri conform VDI 2860-90). Acest număr de simboluri este suficient pentru a exprima sugestiv o activitate de manipulare automată a elementelor supuse prelucrării sau asamblării, descompusă în mişcări simple.

În tabelele 2., 3., 4., 5., 6. sunt prezentate simbolurile utilizate pentru manipularea automată a elementelor supuse prelucrării sau asamblării

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Simboluri Utilizate in Reprezentarea Schematica a Componentelor Sarcinilor de Manipulare, Depozitare si Transport a Pieselor si Sculelor la un SFP.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 226 cuvinte
Nr caractere:
8 750 caractere
Marime:
118.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!