Proprietățile Tribologice ale Straturilor Compozite cu Matrice NiP și Particule Dure Realizate prin Electrodepunere

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Proprietăţile tribologice ale straturilor compozite cu matrice NiP şi particule dure realizate prin electrodepunere

Incorporarea de particule în straturile elctrodepuse determină modificarea comportamentului tribologic al depunerilor. Din acest considerent majoritatea autorilor studiază influenţa pe care o au particulele asupra durităţii compozitelor.

Zum – Gahr [150] arată (figura 1) că în cazul compozitelor caracteristicile intrinseci ale particulelor influenţează rezistenţa la abraziune. De asemenea, el susţine că în cazul particulelor neizotrope orientarea şi mărimea lor sunt parametrii ce nu trebuie neglijaţi; astfel, o particulă incorporată paralel cu suprafaţa va fi eliminată mult mai uşor decât aceeaşi particulă incorporată perpendicular pe suprafaţă.

Figura 1: Efectul orientării, mărimii, a modulului de elasticitate, a durităţii şi a fragilităţii particulelor asupra rezistenţei la abraziune[150]

Coeficientul de frecare şi pierderea de masă sunt caracteristici esenţiale ale comportamentului la frecare al materialelor.

Pena-Munoz [118] a comparat valorile coeficientului de frecare obţinute pentru o depunere compozită cu cele ale matricei. Astfel, pentru depunerea compozită Ni/PTFE (Ni/Poly-Tetra-Fluoro-Ethylenă) coeficientul de frecare scade în primele cicluri ale testului (figura 2).

Figura 2: Variaţia coeficientului de frecare în funcţie de numărul de cicluri pentru compozita Ni/PTFE [118]

Variaţiile pierderilor de masă scot în evidenţă caracterul antiuzură pe care îl au particulele dure şi în mod special carburile. Spre exemplu, în cursul testelor de zgâriere a compozitei NiP/B4C, pierderile de masă sunt foarte mici (figura 3).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proprietatile Tribologice ale Straturilor Compozite cu Matrice NiP si Particule Dure Realizate prin Electrodepunere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
13 104 cuvinte
Nr caractere:
773 788 caractere
Marime:
2.78MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!