Laboratoare mecanică

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

LUCRAREA Nr. 4

STABILIREA STĂRII TEHNICE A ARBORILOR DE DISTRIBUŢIE ŞI DETERMINAREA COTELOR ADMISIBILE DE UZARE ŞI PRELUCRARE

1. CONŢINUTUL LUCRĂRII

1.1. Determinarea defectelor arborelui de distribuţie prin analiză vizuală: desprinderi de material pe vârful camelor, rizuri, tasarea si ruperea filetului, deformarea canalului de pana.

1.2. Determinarea uzurii fusurilor si a camelor in zona profilului si in zona circulară.

1.3. Determinarea săgetii de încovoiere.

1.4. Micrometrarea diametrelor fusurilor paliere si profilului camelor.

1.5. Calculul scăderii puterii efective a motorului atunci când camele de admisie au ajuns la starea tehnica limită.

2. CONSIDERAŢII TEORETICE

Arborii cu came sunt executaţi de regulă din fontă nodulară aliata cu Mo, Cr, prin turnare sau din oţeluri de calitate prin matriţare. Creşterea rezistenţei la uzare a camelor se obţine prin tratamente termice de suprafaţa (călire prin CIP, nitrurare, fosfatare, etc.). La un arbore cu came (fig.l) pot apare urmatoarele defectiuni si uzuri: încovoierea arborelui, uzarea fusurilor paliere, uzarea suprafetelor de lucru ale camelor, deteriorarea canalului de pană si a filetului, uzarea excentricului sau pinionului de antrenare a pompei de ulei şi ruptorului-distribuitor.

Fig. 1. Arbore cu came

Rebutarea arborilor cu came este impusa de fisuri, crăpaturi, ciupituri sau exfolieri de dimensiuni mari, precum şi de uzarea pinionului, excentricului sau camelor peste limitele admise.

Majoritatea defecţiunilor pot fi remediate prin metodele şi procedeele folosite la arborii cotiţi. Condiţiile tehnice privind abaterile de la conicitate si ovalitate (max 0,02 mm), rugozitate (max Ra = 0,8 mm), duritate (54HRC) ale fusurilor paliere impun valori foarte apropiate de cele ale arborilor cotiţi.

La arborii de dimensiuni mai mari uzarea vârfurilor camelor se remediază prin încărcare şi sudare. Pentru evitarea deformării arborelui, acesta se mentine în apă tot timpul sudării (fig.2.a). Sudarea se poate executa electric cu electrozi din materiale dure sau oxiacetilenic. Pentru uzuri mici ale camelor (sub 0,4 mm) se pot folosi procedee de încărcare prin cromare poroasă sau sudare cu arc electric vibrator dupa tehnologiile cunoscute.

Camele se rectifică la dimensiuni de reparaţii sau la dimensiuni nominale pe maşini de copiat sau maşini de rectificat exterior dotate cu dispozitive de copiat. Aceste maşini şi dispozitive asigură urmărirea unui profìl etalon.

Toate camele se rectifică la dimensiunea impusa unui profil de cama cea mai uzată. În urma rectificării camelor la dimensiuni de reparaţii se modifică unele dimensiuni, cea mai evidentă fiind înălţimea totală a camei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laboratoare Mecanica
    • Ambreiaj.DOC
    • Lucrarea 4 - arbori de distrib.doc
    • LUCRAREA Nr 5.doc
    • Lucrarea nr 6.doc
    • Lucrarea nr 7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
7 292 cuvinte
Nr caractere:
42 321 caractere
Marime:
1.52MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!