Control Dimensional

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

INSTRUMENTE DE MĂSURAT CU VERNIER.

MĂSURAREA CU ŞUBLERUL

Instrumentele de măsurat cu vernier sunt destinate măsurării directe a dimensiunilor exterioare şi interioare, precum şi măsurărilor directe de adâncime. Cel mai răspândit instrument din această categorie este şublerul.

Şublerul este compus dintr-o riglă gradată şi un cursor cu vernier. Vernierul este o scară gradată suplimentară, inscripţionată pe suprafaţa faţetată a cursorului, care permite citirea fracţiunilor diviziunilor de pe scara principală. Prin deplasarea cursorului, scara suplimentară culisează pe riglă, astfel încât dimensiunea de măsurat este determinată ca distanţă dintre suprafaţa de măsurare fixă a riglei gradate şi suprafaţa de măsurare mobilă a cursorului. Diviziunile vernierului sunt gradate în acelaşi sens ca şi diviziunile scării gradate de pe riglă.

În funcţie de destinaţie, s-au realizat şublere pentru măsurări obişnuite (de exterior, de interior, şublere de adâncime) şi şublere pentru măsurări speciale (pentru roţi dinţate, de trasaj, pentru conicităţi), etc.

În funcţie de precizia de citire, s-au realizat şublere cu precizia de 0,1mm, 0,05mm, 0,02mm şi 0,01mm .

Constructiv, s-au realizat şi şublere cu cadran sau cu dispozitiv de afişare digital.

În figura 1 este prezentat tipul constructiv al unui şubler de exterior, cu precizarea că şublerele de interior conservă aceleaşi elemente constitutive, diferind doar prin tipul şi forma ciocurilor.

Fig. 1: Şubler de exterior

Pe rigla 1 este trasată scara 5, gradată în milimetri de la valoarea zero până la limita de măsurare. Ciocurile 2-fix şi 3-mobil cuprind şi suprafeţele de măsurare, perpendiculare pe riglă. Pe cursorul 4 este trasat vernierul 6.

Atunci când se doreşte să se realizeze măsurarea, piesa de măsurat se prinde uşor între suprafeţele de măsurare, după care se blochează cursorul cu ajutorul şurubului 8. La şublerele pentru care valoarea diviziunii este egală cu 0,05mm sau cu 0,02mm, instrumentul este prevăzut cu un sistem de control al deplasării fine a cursorului. Pentru aceasta, se acţionează mecanismul 9, care, prin intermediul unui şurub cu pas fin, deplasează cursorul 4 până la realizarea contactului optim între piesă şi suprafeţele de măsurare. Poziţia astfel reglată este menţinută prin blocarea cursorului, cu ajutorul şurubului de blocare 7.

Ciocurile şublerului s-au realizat într-o mare varietate de forme constructive, în funcţie de tipul de măsurare pentru care au fost concepute. În figura 2 sunt prezentate diferite tipuri de soluţii constructive pentru şublere destinate măsurărilor exterioare şi interioare.

a) b)

c) d)

Fig.2: Tipuri constructive de şublere de exterior şi de interior

a) şubler universal pentru exterior şi interior cu patru ciocuri plane

b) şubler pentru exterior şi interior cu două ciocuri pentru exterior în formă de cuţit şi două ciocuri cilindrice

c) şubler pentru exterior şi interior cu două ciocuri pentru interior în formă de cuţit şi două ciocuri cilindrice

d) şubler pentru exterior şi interior cu două ciocuri inelare şi două ciocuri cilindrice

La şublerul cu ciocuri cilindrice, în cazul măsurării diametrelor interioare, se adaugă la indicaţia vernierului şi grosimea celor două ciocuri alăturate, aceasta fiind de regulă 10mm.

Şublerul de adâncime este utilizat pentru măsurarea adâncimii unor cavităţi, a unor canale, a unor găuri înfundate, etc. Acest şubler se bazează pe acelaşi principiu constructiv ca şi şublerul de exterior, dar rigla gradată 1 nu mai prezintă ciocuri, iar cursorul 3 este prevăzut cu o talpă de aşezare 2 care constituie şi suprafaţa de măsurare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • L1 - Instrumente de masurat cu vernier.doc
  • L2 - Micrometrul.DOC
  • L3 - Pasametrul.doc
  • L4 - Comparatorul.doc
  • L5 - Ortotestul.doc
  • L6 - Microcomparatorul electronic.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
11 113 cuvinte
Nr caractere:
66 319 caractere
Marime:
913.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!