Analiza Stucturala a Mecanismelor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Tema: Analiza stucturala a mecanismelor.

Scopul lucrarii: Insusirea metodelor de efectuare a analizei structurale a mecnismelor reale.

Utilaje si accesorii: Modelul mecanismului ; calculator; hirtie milimetrica; trusa de desen.

BAZELE TEORETICE

Mecanismul este un sistem tehnic, elementele componente ale caruia sunt astfel ocupate incit se realizeaza anumite functii stabilite.

Corpul solid, rigid component al unui mecanism in mod curent este denumit element cinematic. Exista elemente mobile si imobile.

Elementul imobil sau elementulconsiderat nemiscat este numit batiu. Elementele mobile se impart in elemente conducatoare, conduse si intermediare. Elementul caruia I se comunica miscare este numit element conducator. Elementul care efectuiaza miscare ,pentru care este destinatar mecanismul, se numeste elentul condu. Celelalte elemente sunt numite intermediare.

Doua elemente ale unui mecanism, aflate in contact permanent printr-o legatura care permite mobilitatea cel putin a unuia din ele, formeaza o cupla cinematica. Cuplele cinematice se impart in cinci clase. In functie de gradul de mobilitate si de gradul de restrictivitate C, cuplel pot fi: monomobile W=1, bimobile W=2, trimobile W=3, tetramobile W=4, pentamobile W=5.

In functie de natura contactului dintre elemente cuplele se impart in : cuple inferioare(congruente), la care contactul dintre elemente are loc pe o suprafata; cuple superioare(incongruiente), lacare contactul dintre elemente are loc pe o linie sau un punct.

Sistemul de elemente care formeaza intre ele cuple cinematice, se numeste lant cinematic. Lanturile cinematice pot fi plane sau spatiale.

Lanturle cinematice se numesc plane, daca toate elementele lor efectuiaza miscari intr-un plan sau plane paralele, si se numesc spatiale, daca elementele lor efectuiaza miscari pe o curba oarecare in spatiu sau in plane neparalele.Lanturile paralele se pot grupa in urmatoarele categorii: inchise si deschise, simple si complecse, desmonde si nedesmonde.

Mecanismul, care include un lant cinematic plan cuplat la batiu este numit mecanism plan. Mecanismul plan include numai cuple mono mobile si bimobile.Toate cuplele bimobile sunt superioare,iar cuplele monomobile de obicei sunt inferioare (cuple de totatie si translatie). Mecanismul care include un lant cinematic spatial este numit spatial.

Schema este reprezentarea grafica a mecanismului cu miscare conventionala a elementelor si cuplelor cinematice. Schemele pot fi structurale si cenematice.

Schemele structurale trebuie sa posede informatiea deplina despre caracterul miscarii elementelor mecanismului si modulu cuplari lor.La reprezentarea,elementelor pe schema nu se ia in consederatie forma lor constructiva, insa se marcheaza numai pozitia cuplelor si particularitatile geometrice ale elementelor.

Daca pe schema sunt indicate de asemenea toate dimensiunile necesare p/u analiza cinematica si dinamica, o astfel de schema este numita cinematica.

Gradul de mobilitate a mecanismului indica numaru miscarilor posibile ale elementelor lui fata de batiu.In mecanisme numaru gradelor de libertate trebuie sa coincida cu numaru de elementelor conducatoare.In mecanismele spotiale gradu de mobilitate se determina din relatia structurala Somov-Molisev:

W=6n-5C1-4C2-3C3-2C4-C5

iar in mecanisme plane din relatiea lui Cebesev:

W=3n-2C1-C2

unde n-numaru elementelor mobile;C1,C2,C3,C4,C5-nr.cuplelor mono-,bi-,tri-,tetra-si penta mobile.

Grupa Assur este numit lantul cinematic plan,care dupa cuplarea cu elementele libere la elementu conducator are mobilitate nula.

Ordinul grupei este determinat denumaru cuplelor cu ajutoru carora se cupleaza la mecanism.

Tipul grupei( p/u grupele de clasa a II)este determinat de combinarea si ansamblarea reciproca a cuplelor de rotatie si translatie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Stucturala a Mecanismelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
713 cuvinte
Nr caractere:
4 314 caractere
Marime:
37.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Anatol Sochirean
Sus!