Circuite integrate digitale - Studiul codificatoarelor și decodificatoarelor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

3.1.CONSIDERATII TEORETICE

Consideram ca avem de implementat un circuit logic combinational(CLC) cu iesiri multiple conform modelului din fig. 5.1. ,unde functia la iesire este:

f =(f0,f1,f2,f3) =( a ? b , a ? b, a ? b, a ? b). (3.1)

Se observa ca circuitul furnizeaza la iesiri toti termenii canonici de tip produs de doua variabile.

Deoarece acesti termeni sunt produse pentru o anumita combinatie a variabilelor de intrare , o iesire si numai una va fi activata in acest caz in 1 logic.Un astfel de circuit se numeste decodificator(DCD).

Structura decodificatorului de doi biti(de adresa ) este prezentata in fig.5.2., iar tabelul de adevar corespunzator apare mai jos:

a b f0 f1 f2 f3

0 0 1 0 0 0

0 1 0 1 0 0

1 0 0 0 1 0

1 1 0 0 0 1

Tabelul 3.1.

In aplicatiile actuale decodificatoarele se realizeaza sub forma integrata si se folosesc, printre altele, la identificarea unui cod de intrare prin activarea unei singure linii de iesire, corespunzatoare codului (combinatiei de variabile la intrare )respectiv.

In mod normal la iesiri se folosesc porti NAND astfel incit iesirile vor fi inversate(fata de tabelul de adevar);in astfel de situatii se spune ca ,,iesirile sunt active in 0".

Un astfel de circuit este prezentat in fig.5.4.si reprezinta schema unui decodificator din cod zecimal codificat binar (BCD), in zecimal cu patru intrari(A,B,C,D) si zece iesiri:

0.......9,realizat doar cu porti logice NAND.In prezent se foloseste ca decodor BCD-zecimal circuitul integrat CD 4028(realizat in tehnologia CMOS),care lucreaza si ca decodor din codul binar in codul octal, daca intrarea D se afla in 0 logic.

Configuratia pinilor pentru CD 4028 este prezentata in fig.5.3..

Fig.3.3. Configuratia terminalelor circuitului CD 4028

In lucrarea de fata se studiaza si decodificatorul BCD-7 segmente cu ajutorul circuitului CD 4543, care este un latch/decodor/driver BCD-7 segmente , proiectat pentru a fi utilizat la comanda afisajelor cu cristale lichide(LCD).Circuitul contine 4 latch-uri de stocare a datelor, un decodor BCD-7 segmente si drivere de iesire.

Intrarile PHASE(PH), blanking (BL) si invalidare latch (LD) sunt folosite pentru a inversa tabela de adevar a afisajului,pentru a-l stinge sau pentru a modula intensitatea lui si, respectiv, pentru a memora un cod BCD. Schema bloc a circuitului CD 4543 este prezentata in fig.5.5.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circuite integrate digitale - Studiul codificatoarelor si decodificatoarelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
767 cuvinte
Nr caractere:
4 921 caractere
Marime:
374.48KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Matematică
Tag-uri:
circuit, circuit integrat digital, codificator, decodificator
Predat:
Facultatea de Matematica si Informatica , Universitatea Ovidius din Constanta
Specializare:
Informatica
Materie:
Matematică
Sus!