Studierea Influenței Factorilor Mediului Extern al Bibiotecii Naționale a Moldovei

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Studierea influenţei factorilor mediului extern al Bibiotecii Naţionale a Moldovei

Introducere:

Micromediul bibliotecii cuprinde un ansamblu de factori externi care afectează în mod direct şi asupra cărora se poate exercita un anume control. Componenţii principali ai micromediului sunt: furnizorii, utilizatorii, concurenţii şi organismele publice.

Macromediul bibliotecii reprezintă ansamblul factorilor incorporabili ce constituie climatul general în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.

Factorii care influenţează modul în care biblioteca îşi abordează activităţile de marketing sunt: factorul demografic, economic,tehnologic, social, juridic.

Din totalitatea factorilor există unii cu o acţiune puternică sau mai puţin puternică , de aceea Ph. Kotler spune că pentru a lua în considerare aceşti factori trebuie să existe 4 categorii de activităţi:

(Obiectivele lucrării:)

1. Observarea tuturor factorilor care acţionează asupra bibliotecii;

2. Monitorizarea factorilor (alegerea acelora care au influenţa cea mai puternică şi urmărirea evoluţiei lor);

3. Prognozarea schimbărilor în evoluţia factorilor monitorizaţi;

4. Analiza efectelor pe care le-ar putea avea schimbările în evoluţia factorilor asupra bibliotecii.

Prezentare generală

Biblioteca Naţională se află în fruntea reţelei de biblioteci publice aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Turismului.

În Bibliotecă funcţionează 10 săli de lectură pentru utilizatori, opt din ele sunt specializate. Simultan, 450 de utilizatori pot consulta documentele în sălile de lectură. În una din sălile de lectură este asigurat accesul liber la colecţiile ONU şi OSCE (documente oficiale, monografii, rapoarte, anuare statistice, materiale informative, reviste ş.a.).

Pe lângă serviciile tradiţionale (consultaţii individuale şi în grup, informaţii bibliografice în regim de cerere şi ofertă, reviste bibliografice, prezentări vizuale, prezentări bibliografice la radio, organizarea Bibliotecii de referinţă ş.a.), Biblioteca propune noi servicii: accesul la resurse informaţionale pe suport CD-ROM, DVD-ROM, accesul la serviciile oferite de reţelele de informare (Internet) ş.a. Biblioteca asigură asistenţă informativ-documentară, bibliografică şi bibliotecară a Preşedinţiei, deputaţilor, lucrătorilor aparatului şi membrilor comisiilor Parlamentului, ai Guvernului şi conducătorilor de ministere prin furnizarea informaţiilor asupra temelor solicitate, prelucrarea analitică a informaţiilor bibliografice, împrumuturilor de publicaţii la domiciliu etc.

Anual BNRM editează diferite pliante, ghiduri şi alte materiale pentru orientarea utilizatorilor în noile tehnologii şi în sistemul de servicii al BNRM, organizează Zilele BNRM, excursii, consultaţii individuale şi în grup.

Biblioteca elaborează şi editează trei compartimente ale Bibliografiei naţionale:

- “Moldavica (Exteriorica)”, care inserează materiale referitoare atât la Republica Moldova, cât şi la Basarabia de Sud şi Bucovina de Nord;

- “Publicaţii oficiale”, care include informaţii despre actele normative şi documentele oficiale emise de către organele puterii de stat şi administraţiei publice;

- “Teze de doctorat”.

Pentru asigurarea documentării beneficiarilor în problemele de cultură şi artă, BNRM elaborează şi editează buletinul de informare şi documentare “Cultura în Moldova”, care include articole din culegeri, publicaţii seriale, recenzii, ce vizează diverse probleme din domeniile culturii şi artei în Republica Moldova.

“Calendarul Naţional” (cu titlul iniţial “Calendarul bibliotecarului”) reprezintă singura, la ora actuală, publicaţie fundamentală de acest gen în republică, de care se conduc toate mediile. În cadrul Proiectului editorial-poligrafic “Moldavica”, ce se desfăşoară pe parcursul a mai bine de 8 ani, Biblioteca elaborează publicaţii bibliografice în serii “Plasticienii Moldovei”, “Compozitorii Moldovei”, “Bibliologica”, precum şi “Basarabenii în lume”, “Texte basarabene esenţiale” ş.a.

Lunar Biblioteca organizează expoziţii-eveniment, care sunt însoţite de câte un program de activităţi, ce cuprinde acţiuni ştiinţifice, informaţionale şi publicitare. Pe parcursul anului Biblioteca organizează circa 100 de expoziţii (expoziţii-eveniment, expoziţii tematice, expoziţii “Achiziţii noi”), la care expune peste 10 mii de documente din patrimoniul naţional.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studierea Influentei Factorilor Mediului Extern al Bibiotecii Nationale a Moldovei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 561 cuvinte
Nr caractere:
23 828 caractere
Marime:
162.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!