Studiu de fezabilitate - metoda DCF

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

STUDII DE FEZABILITATE – NOTIUNI GENERALE

Studiul de fezabilitate are ca scop demonstrarea cat mai devreme posibil daca un proiect este viabil din punct de vedere economic, astfel evitandu-se risipa de timp, bani si munca in realizarea unui proiect nefiabil.

Notiunea de fiabilitate economica se refera la capacitatea unui proiect de a fi profitabil pe o asa numita durata economica de functionare cat mai mare. Aceasta durata incepe in momentul in care proiectul devine operational, adica este dat in exploatare. Aceste studii de fezabilitate se raporteaza la perioada de utilizare a proiectului.

Studiul de fezabilitate trebuie sa ia in considerare toate riscurile unui proiect. In general, unui proiect ii sunt asociate sapte riscuri si anume:

1. Riscul politic rezulta din dependenta oricarui proiect de situatia economica din tara respectiva in care este implementat.

2. Riscul de creditare se refera la posibilitatea de ramburasare a creditelor si plata dobanzii.

3. Riscul de finantare se refera la posibilitatea de obtinere de credite pentru finantarea proiectului.

4. Riscul de operare se refera la problemele ce pot sa apara dupa operationalizarea proiectului si care influenteaza veniturile inregistrate de proiect.

5. Riscul de piata se refera la durata economica de functionare si la concurenta care poate sa apara pentru produsele si/sau serviciile obtinute pe baza proiectului.

6. Riscul legislativ rezulta din dependenta oricarui proiect de anumite norme legislative.

7. Riscul de realizare (de constructie a proiectului) se refera la timpul si costurile de realizare a proiectului.

Toate aceste riscuri au tendinta de crestere in faza de implementare a proiectului; dupa ce proiectul a fost finalizat devine operational si astfel generaza venituri ce permit plata datoriilor.

Studiul de fezabilitate nu este un scop in sine, ci constituie un instrument de fundamentare a deciziei de a imbogati situatia economica a unei companii, luand in considerare implicatiile generate de aceasta actiune si cadrul general in care se desfasoara ea.

Pe baza studiilor de fezabilitate se discerne asupra posibilitatii acoperirii riscului si obtinerii profitului.

Orice studiu de fezabilitate trebuie sa se concretizeze intr-un proiect privind o capacitate de productie data pe un amplasament deja ales, folosind o anumita tehnologie cu costuri de investitie si productie determinate si cu venituri care sa asigure o rentabilitate a investitiei.

Un studiu de fezabilitate are la baza ipoteze si premise cu privire la evolutia viitoare. Acestea constituie impreuna cu realizarile perioadei precedente baza intocmirii variantelor de perspectiva.

Studiul de fezabilitate se bazeaza pe evaluari previzionale ale veniturilor si cheltuielilor, pe durata economica previzibila de viata a proiectului. Aceste evaluari previzionale se bazeaza pe studii de marketing, studii tehnice, studii financiare si studii juridice.

Studiu de fezabilitate se refera la investitie, iar aceasta reprezinta capital alocat sub forma de cheltuiala tangibila si care proeduce. Cheltuiala tangibila reprezinta orice cheltuiala afectata cu valoare reziduala.

ALGORITMUL METODEI DCF

(DISCOUNTED CASH FLOW)

Etapele metodei DCF

1. Se calculeaza venitul brut

V , unde Q reprezinta productia si P reprezinta pretul de vanzare al titeiului.

2. Se calculeaza redeventa

R=(1/6 1/8) V

Redeventa este o taxa care se da proprietarului zacamantului.

3. Taxa pe productie

T =4,5%

4. Taxa ad valorem – este o taxa ce se aplica la valoarea proprietatii

T =(1,5 2)%

Observatie: taxa pe productie si taxa ad valorem sunt numite taxe dure. Eel se aplica indiferent daca se obtine sau nu profit.

5. Venitul net inainte de taxare

VN =V -(R+T +T +C )

C =cheltuieli operationale

6. Depletarea

D=x%

7. Amortizarea – se calculeaza prin metoda SYD (Sum of the Years Digits). Metoda SYD consta in calculul fractiei SYD pentru fiecare an ,ce se aplica anual valorii totale a investitiei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Fezabilitate - Metoda DCF.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
1 085 cuvinte
Nr caractere:
10 627 caractere
Marime:
47.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!