Modelare obiectuală UML

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

4.2.1 Concepte generale

UML nu este un simplu limbaj de modelare orientat pe obiecte, ci în prezent, este limbajul universal standard pentru dezvoltatorii software din toata lumea. UML este succesorul propriu-zis al celor mai bune trei limbaje de modelare anterioare orientate pe obiecte (Booch, OMT, şi OOSE). UML se constituie din unirea acestor limbaje de modelare şi în plus deţine o expresivitate care ajută la rezolvarea problemelor de modelare pe care vechile limbaje nu o aveau.

Notaţiile UML constituie un element esenţial al limbajului pentru realizarea propriu-zisă a modelarii şi anume partea reprezentării grafice pe care se bazează orice limbaj de modelare. Modelarea în acest limbaj se realizează prin combinarea notaţiilor UML în cadrul elementelor principale ale acestora denumite diagrame.

Diagrame UML

O diagramă oferă utilizatorului un mijloc de vizualizare şi de manevrare a elementelor de modelare. Majoritatea diagramelor se prezintă sub forma unor grafuri, compuse din elemente şi arce.

Diagramele pot arăta o parte sau toate caracteristicile elementelor de modelare, conform nivelului de detaliu util în contextul unei diagrame date. Diagramele pot grupa informaţii interdependente, pentru a arăta, de exemplu caracteristicile moştenite de o clasă. În cadrul UML-ului descoperim 9 tipuri de diagrame: diagrama cazurilor de utilizare, diagrama de secvenţă, diagrama de clase (cea mai utilizată), diagrama de obiecte, diagrama de activităţi, diagrama de colaborare, diagrama de stări, diagrama de componente, diagrama de construcţie.

Diagramele de colaborare împreună cu cele de secvenţă se numesc diagrame de interacţiune pe când diagramele de stare mai sunt denumite maşini cu stări finite, automate, etc.

UML defineşte un mic număr de mecanisme comune care asigură integritatea conceptuală a notaţiilor. Aceste mecanisme comune cuprind:

- stereotipurile - specializează clasele metamodelului;

- etichetele - extind atributele claselor metamodelului;

- notele;

- constrângerile - extind semantica metamodelului;

- relaţia de dependenţă;

- dualităţile (tip , instanţă) şi (tip , clasă).

4.2.2 Modelarea cazurilor de utilizare

4.2.2.1 Diagrama cazurilor de utilizare

O diagramă a cazurilor de utilizare prezintă o colecţie de cazuri de utilizare şi actori şi este folosită în general pentru a indica sau caracteriza funcţionalităţile şi comportamentul întregii aplicaţii a sistemului interacţionând cu unul sau mai mulţi actori. Utilizatorii şi orice sistem ce poate interacţiona cu sistemul sunt actori.

Atât timp cât actorii reprezintă utilizatorii, ei ajută la delimitarea sistemului şi oferă o imagine clară a ceea ce se aşteaptă a se întâmpla în sistem. Cazurile de utilizare sunt construite pe baza nevoilor pe care le au actorii. Aceasta asigură faptul că sistemul va produce ceea ce s-a dorit.

Diagramele cazurilor de utilizare conţin elemente ce pot reprezenta actori, relaţii de asociere, relaţii de generalizare, pachete şi cazuri de utilizare. Se poate crea o diagramă a cazurilor de utilizare de nivel înalt, pentru a vizualiza limitele şi comportamentul sistemului. De asemenea, se pot crea una sau mai multe diagrame pentru a descrie o parte a aplicaţiei sistemului. Cazurile de utilizare pot include alte cazuri de utilizare ca o parte a comportamentului său. O diagramă a cazurilor de utilizare indică un set de actori externi şi cazurile de utilizare ale sistemului în care participă respectivii actori.

Actorii: Un actor este un stereotip al unei clase. Utilizatorii şi orice sistem care poate interacţiona cu sistemul în chestiune sunt actori. Astfel, un actor reprezintă un rol jucat de o persoana sau o entitate care interacţionează cu sistemul.

Cum actorii reprezintă utilizatorii sistemului, ei ajută la delimitarea sistemului şi oferă claritate în ceea ce se va întâmpla în respectivul sistem.

Aceeaşi persoană fizică poate juca rolul mai multor actori, aşa cum şi mai multe persoane pot juca acelaşi rol, şi astfel interacţiona ca acelaşi actor.

Reprezentare grafică

Actorii se reprezintă sub forma unor mici personaje având propriul său nume ca în figura:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelare Obiectuala UML.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
7 118 cuvinte
Nr caractere:
37 796 caractere
Marime:
86.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Pop Ioan
Sus!