Managementul calității

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

LUCRAREA 1

Metode de evaluare şi comparare a calităţii produselor

1. Obiectivele lucrării

• Cunoaşterea de către studenţi a principalelor metode de evaluare şi comparare a calităţii produselor ce utilizează indicatori ai calităţii produselor;

• Însuşirea modului de utilizare a acestor metode.

2. Noţiuni teoretice

Conform standardelor ISO, prin măsurarea şi evaluarea calităţii unui produs, se înţelege determinarea valorii aproximative sau estimarea valorii ori a performanţelor tehnico-economice, respectiv a calităţii acestuia. Criteriul de bază pentru evaluarea nivelului calităţii produselor se consideră gradul de satisfacere a unei cerinţe sociale. Astfel, nivelul calităţii poate fi definit ca o funcţie a caracteristicilor de calitate în relaţie cu parametrii de identificare a cerinţelor sociale.

În practica industrială sunt utilizate mai multe metode de evaluare a nivelului calităţii produselor. În funcţie de tipul indicatorilor de calitate utilizaţi, se deosebesc două mari grupe de metode:

• metode ce utilizează indicatori ai calităţii produselor;

• metode ce utilizează indicatori ai noncalităţii produselor.

În lucrarea de faţă sunt prezentate unele metode de evaluare şi ierarhizare a calităţii produselor utilizând indicatori ai calităţii produselor.

Gradul de utilitate al produsului GU

Este un indicator cu ajutorul căruia se pot realiza comparaţii între diferite produse cu destinaţii/funcţii/utilizări similare pe baza unor caracteristici de calitate reprezentative. Metoda poate fi utilizată de către un client drept un criteriu eficient de comparare şi ierarhizare a produselor.

Conform acestei metode, gradul de utilitate al unui produs j (j = 1 ... m) se poate calcula cu ajutorul relaţiei:

(1)

în care Uij reprezintă utilitatea caracteristicii de calitate i considerată pentru produsul j, iar Ci reprezintă coeficientul de importanţă al caracteristicii de calitate i (i = 1... n).

Determinarea utilităţii Uij se face după metoda Neumann-Morgenstern. Astfel se consideră că utilitatea unei caracteristici de calitate i se poate calcula cu ajutorul relaţiei:

(2)

în care Kij reprezintă valoarea absolută a indicatorului de calitate pentru caracteristica i, iar a şi b doi coeficienţi ce pot fi calculaţi prin extrapolare liniară. Coeficienţii a şi b se calculează astfel:

- pentru caracteristici de calitate care se optimizează prin maximizare (Kopt = Kmax), se consideră că atunci când Kopt = Kmax utilitatea produsului este maximă (1), iar atunci când Kopt = Kmin utilitatea produsului este minimă (0). În acest fel poate fi realizat sistemul de ecuaţii:

(3)

După rezolvarea sistemului vor rezulta:

şi (4)

Înlocuind relaţiile (4) în relaţia (2), va rezulta formula de calcul a utilităţii Uij a caracteristicii i de calitate:

(5)

- pentru caracteristici de calitate care se optimizează prin minimizare (Kopt = Kmin), se consideră că atunci când Kopt = Kmin utilitatea produsului este maximă (1), iar atunci când Kopt = Kmax utilitatea produsului este minimă (0). În acest fel poate fi realizat următorul sistem de ecuaţii:

(6)

După rezolvarea acestui sistem vor rezulta:

şi (7)

Înlocuind relaţiile (7) în relaţia (2), va rezulta formula de calcul a utilităţii Uij a caracteristicii i de calitat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • L1.doc
  • L2.doc
  • L3.doc
  • L4.doc
  • L5.doc
  • L6.doc
  • L7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
76 pagini
Imagini extrase:
76 imagini
Nr cuvinte:
16 123 cuvinte
Nr caractere:
129 975 caractere
Marime:
424.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Rizea Alin
Sus!