Contractul de Management

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Managerii reprezinta un grup de persoane împuternicite, special pregatite, care orienteaza, coordoneaza si dirijeaza activitatea tuturor membrilor unei organizatii spre îndeplinirea întocmai a obiectivelor prestabilite. Mai precis, managerii sunt persoane care detin, în cadrul organizatiilor, functii de conducere ce implica atributii de coordonare, organizare, dispozitie, comanda si control. Ei reprezinta factorii principali ai oricarui proces decizional, influentând direct, prin activitatea lor, actiunile si comportamentul altor persoane.

Managerii trebuie sa posede anumite calitati, care sa le permita sa desfasoare activitati de conducere, sa influenteze actiunile altor oameni si sa obtina rezultate prin activitatile acestora. În acelasi timp, managerii trebuie sa posede o temeinica pregatire manageriala, stiintifica, o reala capacitate de a conduce si talent organizatoric.

2. Caracteristicile managerului

Managerii trebuie sa posede anumite calitati si caracteristici. Acestea reprezinta acele trasaturi esentiale, proprii tuturor persoanelor cu functii de conducere, indiferent de profesia de baza, nivelul postului, profilul organizatiei sau natura activitatii. Caracteristicile managerului se pot grupa în doua categorii:

1. Caracteristici specifice domeniului de activitate al organizatiei (cunostinte profesionale, capacitate de concentrare, aptitudini de munca, energie, perspicacitate, memorie etc.).

2. Caracteristici specifice activitatii de conducere (capacitate de a lua hotarâri, abilitate de a lucra cu oamenii, de a-i dirija si conduce, stabilitate emotionala, creativitate, suplete intelectuala, receptivitate fata de nou, spirit de disciplina, de raspundere, devotament, fermitate, perseverenta s.a.).

Prin intermediul acestor calitati, managerii poseda asa-numita capacitate de conducere, respectiv acea influenta interpersonala pe care o exercita asupra subordonatilor în procesul stabilirii si realizarii obiectivelor.

Caracteristicile definitorii ale unui manager sunt:

- dubla profesionalizare, reflectata de cunostintele si calitatile ce pun în evidenta competenta profesionala, pe de o parte, si competenta de a conduce, pe de alta parte;

- capacitatea de a dezvolta un sistem eficient de relatii cu subordonatii si de relatii între subalterni, prin intermediul carora sa se constituie un climat de munca favorabil performantelor;

- modelarea unui comportament propriu care sa-l influenteze pe cel al subalternilor si sa-l orienteze spre obtinerea de rezultate concrete, corespunzatoare obiectivelor stabilite;

- autoritatea cu care este investit - autoritatea formala, specifica functiei pe care o ocupa managerul în organizatie. Aceasta autoritate se împleteste organic cu autoritatea profesionala si, de cele mai multe ori, cu autoritatea neformala, care se obtine prin recunoasterea de catre subordonati a capacitatii managerului de a conduce;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Management.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 261 cuvinte
Nr caractere:
7 063 caractere
Marime:
11.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Popescu Ciprian
Sus!