Aplicații SPSS

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

SPSS prezentare generala

„SPSS for Windows” este un pachet de programe destinat analizei statistice a datelor. Desi exista o varietate de programe de acest gen (SAS, Statistica for Windows, GraphPad, MS Excel, care are si el functii statistice), SPSS se distinge prin structurarea riguroasa si usurinta utilizarii, chiar si pentru începatori.

Cea mai recenta versiune disponibila la aceasta data este SPSS 12.0. Acest manual nu acopera în mod special o anumita versiune, ci face referire în general la versiunile sub Windows. În esenta, toate versiunile sub Windows ofera acelasi pachet de functii statistice iar diferentele, chiar daca sunt, nu sunt relevante la nivelul unui curs introductiv de statistica.

- Simbolul care precede aceasta propozitie indica introducerea unei informatii importante, care se impune a fi retinuta.

- Ne vom axa pe o prezentare sintetica, axata pe esential, considerând cunoscute elementele de baza de operare în mediul Windows.

Functii de baza ale SPSS

- editarea datelor (construirea bazelor de date, transformari ale variabilelor)

- prelucrarea statistica a datelor (statistici descriptive, teste de semnificatie)

- prezentarea rezultatelor, sub forma numerica sau grafica

- realizarea unor proceduri proprii de prelucrare sau de a modifica procedurile standard SPSS. Aceasta optiune este rezervata utilizatorilor avansati si nu va face obiectul prezentarii în acest manual.

Domeniile de lucru în SPSS

Particularitatea principala a interfetei de lucru cu SPSS este aceea ca rezerva fiecareia dintre functiile de mai sus un domeniu special („ecran”, sau „fereastra”). Astfel, la lansarea programului, acesta deschide automat o fereastra rezervata editarii datelor (Data Editor) si una afisarii rezultatelor (Viewer). Putem numi aceste ferestre si domenii de lucru, deoarece la nivelul fiecaruia avem la dispozitie o varietate de functii si optiuni specifice. Ca sa întelegem mai bine, trebuie sa ne imaginam „domeniile de lucru” ca fiind „ferestre” distincte, similare celor ale documentelor Word, cu deosebirea ca, în acest caz, fiecare fereastra acopera functii specifice.

Trecerea de la o fereastra la alta se face într-unul din urmatoarele moduri:

- Din meniul SPSS/Windows, prin alegerea ferestrei dorite;

- Utilizând butoanele din bara de comenzi directe a ferestrei SPSS;

- Utilizând butoanele de pe bara de sarcini a sistemului de operare (din partea de jos a ecranului).

Domeniul bazei de date (Data Editor)

La lansarea programului SPSS se deschide fereastra domeniului de editare a datelor (SPSS Data Editor). Ea se prezinta ca în imaginea de mai jos, având caracteristicile obisnuite ale unei ferestre Windows, cu o structura de linii si coloane:

- pe coloane sunt variabilele (de ex., cod_sub, rezultat)

- pe linii sunt cazurile (în acest caz, cinci subiecti)

- O sesiune de lucru cu SPSS presupune, în mod necesar, existenta unei baze de date.

- SPSS opereaza cu o singura baza de date la un moment dat.

- Pentru a deschide o alta baza de date, sau a crea una noua, cea aflata în lucru va fi închisa. Programul solicita salvarea ei prealabila, daca acest lucru nu a fost deja efectuat.

- Daca vrem sa prelucram date aflate în baze de date (fisiere) diferite, este necesara aducerea lor în aceeasi baza de date (procedura DATA-Merge files, care va fi descrisa mai târziu).

- Meniurile ferestrei Data Editor nu se vor activa integral decât atunci când va exista cel putin o variabila definita si valori pentru cel putin un caz.

- Baza de date SPSS poate fi creata direct, cu ajutorul structurii (ferestrei) Data Editor, sau poate fi deschisa cu ajutorul comenzii File-Open, asa cum vom exemplifica mai târziu.

Domeniul afisarii rezultatelor (Viwer)

SPSS depune rezultatele prelucrarilor într-o sectiune aparte a domeniului de lucru. Aceasta cuprinde toate tipurile de rezultate, atât de tip numeric cât si de tip grafic. Fereastra respectiva (Viewer) este organizata în doua zone distincte: una pentru navigare (în partea stânga) si alta pentru afisarea rezultatelor (în partea dreapta).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicatii SPSS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.4/10 (15 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
13 536 cuvinte
Nr caractere:
72 203 caractere
Marime:
1.44MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Boldureanu Daniel
Sus!