Programare Orientată Obiect

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Lucrarea de laborator Nr. 1

MEDIUL DE DEZVOLTARE DEVELOPER STUDIO.

ELEMENTELE DE BAZĂ ALE UNUI PROIECT

Programarea orientată pe obiecte este o metodă de programare în care programele sunt organizate ca şi colecţii de obiecte cooperante, fiecare dintre ele reprezentând o instanţă a unei clase, iar clasele sunt membre ale unei ierarhii de clase, corelate între ele prin relaţii de moştenire.

Limbajul C++ este unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare orientate pe obiecte; compilatoare, biblioteci şi instrumente de dezvoltare a programelor C++ sunt disponibile atât pentru calculatoarele personale cât şi pentru cele mai dezvoltate sisteme şi staţii de lucru.

În cadrul laboratorului de POO se va folosi Microsoft Visual C++ 9.0 rulând sub sistemul de operare Windows XP.

În această lucrare de laborator, veţi începe să învăţaţi câteva dintre conceptele de bază ale limbajului C++ şi veţi crea un program simplu în mod consolă.

Programele scrise folosind Visual C++ sunt compilate ceea ce înseamnă că un fişier text denumit fişier sursă este convertit într-un program de sine stătător care poate fi rulat în afara mediului Visual C++. Aproape toate sistemele de dezvoltare C++ compilează programe executabile. Unele limbaje de programare, cum ar fi anumite versiuni de BASIC, crează programe care pot rula numai în mediul de dezvoltare. Alte limbaje, cum ar fi Smalltalk, rulează în corelaţie cu o bibliotecă de rulare, care asistă programul aflat în execuţie. Dimpotrivă, programele scrise folosind Visual C++, pot fi scrise şi compilate într-un program executabil. Acel program poate fi apoi executat pe orice calculator care dispune de un sistem de operare Windows.

În majoritatea sistemelor de dezvoltare C++, un program C++ parcurge mai multe etape până la transformarea sa într-un program executabil:

- Se crează unul sau mai multe fişiere sursă, care conţin textul unui program C++ (fişiere cu extensia .cpp).

- Se compilează programul folosind un compilator de C++. Această etapă poate consta, de fapt, din mai multe comenzi de compilare a fişierelor sursă în fişiere intermediare, cunoscute şi sub numele de fişiere în cod obiect – object code (fişiere cu extensia .obj).

- Fişierele în cod obiect sunt legate la un loc folosind un instrument denumit program de editare a legăturilor – linker.

- Acum se poate lansa programul executabil (fişier cu extensia .exe).

Cu ceva timp în urmă, majoritatea sistemelor de dezvoltare pretindeau ca fiecare din aceste etape să fie executată fie cu produse separate, din linia de comandă, fie cu ajutorul unui instrument care determină fişierele care necesită actualizarea. Folosind instrumente moderne, precum Visual C++, alcătuirea unui program este cu mult mai simplă. Mediul Visual C++ permite editarea, compilarea, executarea şi depanarea unui program în interiorul aceluiaşi mediu. Toate etapele prezentate mai sus sunt supervizate de mediul de dezvoltare Visual C++ (întâlnit şi sub acronimul IDE – Integrated Development Environment, sau Developer Studio sau Visual Studio), ceea ce permite utilizatorului să se concentreze asupra scrierii programului, în loc de a da atenţie unei mulţimi de detalii.

1. Microsoft Visual C++ 9.0

Lansarea mediului Visual C++ se poate face accesând Shortcut-ul de pe Desktop care este însoţit de icon-ul ce simbolizează semnul infinit în culorile roşu, galben, verde şi albastru

(MSDEV – Microsoft Developer Studio). La lansarea mediului Visual C++ este afişată fereastra Visual Studio. Visual Studio este numele dat interfeţei cu utilizatorul a lui Visual C++ şi va reprezenta suprafaţa de lucru.

Visual Studio este numele dat interfeţei cu utilizatorul a lui Visual C++, interfaţă ce arată conform figurii 1.

Când se foloseşte Visual C++ pentru dezvoltarea unui program, majoritatea activităţii este privită drept un proiect. Fiecare proiect stochează informaţia necesară creării unui program în C++. În funcţie de tipul şi de complexitatea programului, proiectul se poate reduce la câteva fişiere sau poate include sute de fişiere.

Creaţi un proiect astfel: Fig.1.1. Fereastra Visual Studio

- Selectaţi comanda New a meniului File pentru a crea un nou proiect; caseta de dialog New va fi afişată.

- Specificaţi tipul proiectului pe care îl creaţi din pagina Projects a casetei de dialog New (din lista proiectelor posibile alegeţi Win32 Console Application).

- În caseta Project Name din caseta de dialog New specificaţi numele proiectului (indicaţie: personalizaţi proiectele pe care le creaţi).

- Folosiţi caseta Location pentru a preciza directorul în care vor fi plasate fişierele proiectului (C:POOStudenti.....). Calea afişată iniţial în caseta Location depinde de opţiunile exprimate la instalarea mediului Visual C++.Pentru a modifica această locaţie, fie editaţi calea explicit, fie apăsând butonul aflat în partea dreaptă a casetei Location urmăriţi ierarhia de directoare până în subdirectorul dorit. Locaţia implicită se bazează pe numele proiectului şi este C:Program FilesMicrosoft Visual StudioMy Projectsnumele proiectului.

- După stabilirea opţiunilor din cadrul casetei de dialog New, apăsarea butonului OK iniţiază generarea proiectului. În cazul unei aplicaţii de tip Win32 Console Application, procesul de generare a proiectului conţine un singur pas în care trebuie să alegeţi ce tip de aplicaţie în mod consolă veţi crea. Alegeţi An empty project. La apăsarea butonului Finish este afişată o casetă de dialog care vă informează despre crearea unui „schelet” de proiect vid, adică nu vor fi create sau/şi adăugate fişiere suplimentare la proiect. Este precizată de asemenea calea către directorul proiectului. În acest moment, puteţi vizualiza urmând această cale fişierele create.

Închideţi mediul de dezvoltare.

2. Mediul Developer Studio

Mediul de dezvoltare Developer Studio utilizat de Visual C++ pare destul de complex la prima vedere (peste 100 de opţiuni de meniu şi aproximativ tot atâtea butoane de pe bara de

instrumente care pot fi selectate). Multe dintre acestea conduc la casete de dialog complexe şi la pagini de proprietăţi care conţin numeroase opţiuni. Funcţionalitatea atât de bogată oferită de Developer Studio este justificată de faptul că acest mediu este utilizat pe scară largă pentru a produce aplicaţii complexe, profesionale. În cadrul acestui laborator, veţi învăţa o parte din întreaga funcţionalitate.

Observații:

Laboratoarele de la Programare orientata obiect

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • luc1.doc
  • luc2.doc
  • luc3.doc
  • luc4.doc
  • luc5.doc
  • luc6.doc
  • luc7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
162 pagini
Imagini extrase:
173 imagini
Nr cuvinte:
59 423 cuvinte
Nr caractere:
335 355 caractere
Marime:
1.07MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Georgeta Soava
Sus!