Inițiere în limbaj Assembler - modulul port

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrarii: Realizarea unui circuit care ar permite dirijarea unui led prin intermediul microcontrollerului şi a unui buton.

Problema: Conectarea unui buton la microcontroler si la iesire un LED. La apăsarea butonului LED-ul trebuie sa se aprinda , la decondectarea butonului LED- se stinge. Crarea schemei în Proteus şi partea soft în Avira.

Mersul lucrarii:

Dupa ce a fost definit scopul de a conecta un Led prin intermediul microprocesorului şi al aprinde prin un buton am parcurs direct la realizarea sarcinii. Pentru a realiza schema de funcţionare am folosit programul Proteus 7 Professional-> Isis Profesional. Selectind microcontrolerul necesar si Led-ul de culoare rosie am montat schema si am dat directoria la programul soft, creind prealabil un fisier cu extensia .hex AVR Studio 4 - > Avr Simulator -> Atmega16. in care am specificat fisierul cu microprocesorul AVR, am definit porturile de intrare si de iesire

Teoria

Microcontrollerele din familia AVR prezinta o organizare de tipul RISC executand

o instuctiune / ciclu masina. Prezenta unor blocuri interne ca : oscilator intern ,timere, unitate UART, SPI , rezistoare pull-up, PWM ( pulse widith modulation), AD, comparatoare, determina utilizarea acestor microcontrollere intr-o gama foarte larga de aplicatii.

Instructiunile acestei familii de microcontrollere au fost proiectate pentru a reduce dimensiunea unui program scris in limbaj C sau in limbaj de asamblare. Posibilitatea programarii memoriei FLASH si a memoriei EEPROM, determina ca aceste microcontrollere sa aiba o larga utilizare datorata costului mic de dezvoltare a unei aplicatii (timpul de proiectare scurt). O alta calitate remarcabila a acestor microcontrollere este consumul foarte mic

de energie. Domeniul tensiunilor de alimentare este cuprins intre 1.8 si 5V.Prezinta 6

moduri diferite de stand-by ceea ce ne asigura ca aceste microcontrollere nu vor consuma

energie decat atunci cand este nevoie.

Controlul software al frecventei garanteaza o viteza maxima de executie atunci

cand este nevoie , iar in restul timpului microcontrolerul poate trece in stand-by unde

consumul de energie este minim.

Utilizarea acestor microcontrollere poate reduce semnificativ timpul de dezvoltare a unei aplicatii datorita prezentei pe acestea a unui bloc de depanare in timp real , circuitul aflandu-se chiar pe placa ce reprezinta aplicatia. Se pot face in timp real operatii de “watch” asupra unor registri , operatii de rulare pas cu pas , operatii de oprire in breakpoint.

Port A (PA7 .. PA0)

Port-ul A serveste drept port de intrari analogice pentru Convertorul A/D.

Port-ul A serveste de asemenea si ca un port bidirectional I/O de 8 biti, in cazul in care

Convertorul A/D nu este folosit. Pinii de port pot fi conectati optional la VCC prin rezistori interni, (selectati pentru fiecare bit). Buffer-ele de iesire ale Portului A au caracteristici de amplificare .

Port B (PB7.. PB0)

Portul B este un port I/O de 8 biti bidirectional cu rezistori interni (optionali).

Buffer-ele de iesire ale Port-ului B au caracteristici de amplificare. Port-ul B indeplineste de asemenea functii speciale ale microcontrolerului ATmega 16

Observații:

Universitatea Tehnică a Moldovei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Initiere in Limbaj Assembler - Modulul Port.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
894 cuvinte
Nr caractere:
4 984 caractere
Marime:
39.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Valeriu Pîrţac
Sus!