Centrale termice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Centralele termice reprezinta o sursa de caldura bazata pe conversia unei forme oarecare de energie in energie termica. Forma primara de energie cea mai utilizata se bazeaza pe arderea directa a carbunelui, a pacurei, a gazului metan sau lichefiat, intr-o masura mai mica, a lemnului, a deseurilor de lemn sau a utilizarii curentului electric. Se pot folosi, de asemenea, sursele alternative (biogaz, energie eoliana, solara, etc.) si, in curand, hidrogenul.

In alcatuirea unei centrale termice intra:

- cazanele

- pompele

- gospodaria de combustibili

- instalatiile de automatizare

- elementele de legatura si distributie

- elementele de evacuare a produselor arderii

Centrale termice cu puteri mici sunt prevazute cu un singur cazan si asigura, de regula, necesarul de caldura pentru prepararea apei calde de consum. Acestea poarta denumirea de microcentrale termice. Microcentrala cuprinde in aceeasi carcasa cazanul de apa calda - cu temperatura de pana la 95 de grade C, cu circulatie fortata si cu asigurare prin vas de expansiune deschis - arzatorul, unul sau mai multe vase de expansiune, supape de siguranta, pompe, schimbatorul de caldura pentru prepararea apei calde de consum, sistemul de automatizare, deci toata gama de aparate care asigura functiunile unei centrale termice si care urmeaza doar sa fie racordata la sursa de combustibil, reteaua electrica, cosul de fum si instalatia interioara a consumatorilor.

Gazele rezultate din procesul de ardere a combustibililor sunt evacuate in atmosfera pe traseul focar - canal de fum - cos. Cosul este o instalatie pentru evacuarea gazelor de ardere si dispersia lor in atmosfera. Uneori are rolul de a realiza un tiraj necesar acoperirii pierderilor de sarcina ale cazanului si aspirarea totala sau partiala a aerului de arderi. Cosul poate fi cu tiraj natural, in care caz tirajul este asigurat numai de efectul ascensional al gazelor calde de evacuare sau cu tiraj fortat, in aceasta situatie tirajul este amplificat de un sistem mecanic de exhaustare.

Clasificarea centralelor dupa cele mai importante criterii:

- natura combustibilului folosit (gazos, lichid, solid)

- modul de vehiculare a agentului termic (cu circulatie naturala, cu circulatie fortata)

- puterea instalata (centrale termice cu puteri mici Qct 100 kW; cu putere medie 100 Qct 2000 kW)

- natura agentului termic utilizat (apa calda cu temperatura max. de 115 grade C, abur de presiune joasa, apa fierbinte peste 115 grade C)

- modul de asigurare impotriva suprapresiunilor (la apa calda: cu vase de expansiune deschise, cu supape si vase de expansiune inchise, cu supape de siguranta)

Sfaturi utile pentru centrale termice:

- pentru a putea fi instalate, microcentralele trebuie sa poarte avizul ISCIR, in termen de valabilitate

- montarea lor va fi facuta numai de catre o firma avizata ISCIR

- normele acestei autoritati mai impun si verificarea tehnica a tuturor centralelor la fiecare doi ani

- autorizatia de punere in functiune trebuie acordata, gratuit, de catre vanzator (verificati la cumparare)

- evacuarea in atmosfera a fumului se face cu conditia obligatorie de a lua masurile necesare ca noxele continute de gazele de ardere, dupa patrunderea in atmosfera si dispersia lor, sa se incadreze in limite admise pentru concentratiile din aer si de la sol

Tipuri Centrale Termice Apartament

Clasificarea centralelor se face dupa mai multe criterii dar cel mai important dintre acestea este tipul de tiraj: natural, fortat si fortat in condensatie. Tirajul unei centrale termice reprezinta modul de alimentare cu aer pentru intretinerea arderii.

Centrala termica cu tiraj natural:

Aerul necesar arderii, este preluat din camera in care se afla centrala termica iar gazele rezultate in urma arderii sunt evacuate printr-un cos. Incaperea in care este montata trebuie sa fie de dimensiuni mari si sa aiba o deschidere la exterior permanenta. Avantajul acestui tip de centrala este pretul mai mic decat in celelalte cazuri, dezavantajul fiind existenta obligatorie a unui cos de fum.

Centrale termice cu tiraj fortat:

Pentru a-si procura aerul necesar procesului de ardere, aceste centrale preiau aerul din afara locuintei, prin prin intermediul unei tubulaturi concentrice. Tot prin acest kit de alimentare cu aer se face si evacuarea gazelor arse. Datorita faptului ca aerul necesar arderii este adus din exterior, montarea lor nu este conditionata de volumul incaperii. Acestea pot fi montate in incaperi mici, inchise, cum ar fi balconul sau debaraua.

Centrale termice cu tiraj fortat in condensatie:

Principiul de functionare este acelasi cu cel al centralelor cu tiraj fortat, fiind imbunatatit prin adaugarea unui recuperator de caldura montat pe kitul de evacuare: foloseste o parte din caldura gazelor arse pentru incalzirea agentului termic, astfel crescand randamentul centralei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Centrale termice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 305 cuvinte
Nr caractere:
7 228 caractere
Marime:
14.43KB (arhivat)
Publicat de:
Sodica Chiriac
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
centrala, centrală termică
Predat:
la facultate
Materie:
Instalații
Sus!