Valorificarea Subproduselor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Valorificarea subproduselor impune o tehnologie şi un control de calitate specific fiecărei ramuri din industria alimentară.

Luând pe rând toate ramurile industriei alimentare:industria cărnii,valorificarea ouălelor necomestibile şi a cojilor de ouă,industria peştelui,industria laptelui,industria spirtului şi a drojdiei comprimate,industria berii,vinificaţia,industria uleiurilor vegetale,industria săpunului şi glicerinei,industria zahărului,industria conservelor de legume şi fructe,industria amidonului şi glucozei,industria moraritului,panificaţiei şi produselor fainoase,rezultă subproduse al căror control de calitate trebuie sa corespundă ordinului M.S nr.975/1998,în cazul când produsele sunt destinate consumului uman sau altor standarde,în cazul în care sunt utilizate ca furaje pentru animale sau ca materii prime în alte industrii.

Subproduse rezultate de la industria uleiurilor vegetale

Cele mai importante subproduse din industria uleiurilor vegetale sunt şroturile,respectiv şrotul de soia,floarea-soarelui,in,rapiţă,ricin.Şrotul de floarea-soarelui şi soia prezintă următoarele caracteristici fizico-chimice:

1.Substanţe proteice+grăsimi,% min.:-floarea soarelui:34%

-soia:40%;

2.Substanţe proteice totale, % min.:-floarea soarelui:32%

-soia:38%;

3.Umiditatea,% max.: -floarea soarelui:9%

-soia:10%;

4.Cenuşă totală, % max.: -floarea soarelui:9%

-soia:9%;

5. Cenuşă insolubilă în HCl, % max.: -floarea soarelui:1,5%

-soia:1,5%;

6.Activitate ureazică,mg N/g min.la 30°C: -floarea soarelui:-

-soia:0,5%;

7.Indice de aciditate(grăsimi),mg KOH/1 g grăsimi: -floarea soarelui:50%

-soia:50%;

8.Reacţia Kreis: -floarea soarelui: mg

-soia: mg;

Şroturile din seminţe de in sunt relativ toxice datorită cantităţilor mici de acid cianhidric,din care cauză admiterea la animale se efectuează după examen de laborator şi în cantităţile prescrise de toxicologia sanitară veterinară.

Şroturile din seminţe de rapiţă au un miros caracteristic datorită unor substanţe din grupa crotonoli-semvol,care nu este prea plăcut de către animale.

Şroturile din seminţe de ricin sunt extrem de toxice datorită ricinei care este o toxalbumină,şi care are efect nociv,comparabil cu bacteriotoxinele.Prin detoxizare poate fi utilizat în hrana animalelor.

Determinarea umidităţii

Umiditatea se determină prin uscare la etuvă,la temperatura de 103±2°C,timp de 3 h(metodă utilizată în caz de litigiu),sau la temperatura de 130±3°C,timp de 1 h.

Scopul determinării umidităţii:

1.Se stabileşte valoarea nutritivă a produsului respectiv(cu cât umiditatea este mai mare ,cu atât valoare nutritivă este mai redusă);

2.Se stabileşte puterea de coservare a produsului(cu cât umiditatea este mai mică ,cu atât puterea de coservare este mai mare);

3.Se verifică măsura în care producătorul a respectat reţeta oficială de fabricaţie decelarea(identificarea adaosurilor nepermise de apă);

4.Se poate calcula adăugarea unor substanţe în produsul finit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea Subproduselor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 068 cuvinte
Nr caractere:
5 977 caractere
Marime:
15.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!