Testarea acțiunii de igienizare a aerului

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.Consideraţii generale

Pentru prevenirea şi combaterea contaminării aerului în unităţile de industrie alimentară se pune bază pe curăţarea şi dezinfecţia aerului, acţiuni care se realizează prin ventilaţie, filtrare si sterilizare cu radiaţii ultraviolete a aerului.

Ventilaţia naturală şi artificială contribuie de asemenea la reducerea numărului de microorganisme din aer în condiţiile realizării unui schimb suficient de aer.

Filtrele de aer care reţin suspensii şi odată cu acestea şi microorganisme, sunt controlate sub aspectul unei bune funcţionari, pentru obţinerea unei eficienţe maxime în reducerea numărului de microorganisme.

Dezinfecţia aerului se poate realiza prin metode fizice şi chimice. Procesul fizic se bazează pe acţiunea bactericidă a razelor ultraviolete, iar cel chimic pe acţiunea antimicrobiană a unor substanţe chimice sub formă de vapori şi aerosoli. Printre aceste substanţe se menţionează: cloramina, hipocloritul de sodiu, clorura de var, acidul lactic, etilenglicolul, propilenglicolul, hexilrezorcina şi altele.

Aşa cum se ştie, sursa naturală de radiaţii ultraviolete (U.V.) o reprezintă soarele. Radiaţiile UV la suprafaţa solului reprezintă 1-2% din energia solară. În atmosferă aceste radiaţii sunt absorbite de ozon şi difuzate de către moleculele aerului şi diverşi aerosoli.

Acţiunea biologică a radiaţiilor ultraviolete depinde de: doză, timp de expunere şi lungimea de undă (λ).

Ţinând seama de acţiunea biologică, funcţie de lungimea de undă, radiaţiile UV se împart în 3 grupe:

A. cu λ între 400 – 314 nm cu efect de pigmentare asupra tegumentelor;

B. cu λ între 315 – 280 nm care provoacă eritem tegumentelor;

C. cu λ între 280 – 200 nm cu efect bactericid mai ales la lungimea de undă de 250 nm.

Acţiunea bactericidă şi bacteriostatică a radiaţiilor UV bazată pe reacţii fotochimice deţine o importanţă deosebită în reducerea impurificării aerului, apei şi solului; multe bacterii şi chiar virusuri (virusul gripal, al rujeolei, variolei, poliomelitei, encefalitei, turbării) prezintă sensibilitate la aceasta acţiune.

Pentru dezinfecţia aerului în unităţile de industrie alimentară, se pot folosi lămpile cu ultraviolete (cu vapori de mercur) cu λ de 250nm, care emit un spectru apropiat de cel natural.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Testarea Actiunii de Igienizare a Aerului.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
658 cuvinte
Nr caractere:
3 532 caractere
Marime:
202.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!