Tehnologia prelucrării produselor vegetale

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Prezenta metoda de analiza se refera la metodele de determinare a continutului de clorura de sodiu din produsele de legume (conserve de legume in apa sau in bulion, conserve de legume in ulei, conserve de legume in otet, conserve de legume concentrate, conserve de legume pentru copii, suc de legume, bulion, pasta de tomate, legume murate, legume suprasarate etc.) pentru produsele mixte (legume cu carne, legume cu preparate din carne etc.)

1. Luarea si pregatirea probelor

1.1. Probele se iau conform documentelor tehnice normative de produs.

1.2. Pregatirea probelor

1.2.1. In cazul produselor lichide (suc de rosii, suc de legume etc.), proba recoltata conform pct. 1.1. se omogenizeaza in mojar si apoi se filtreaza prin vata sau hartie de filtru cu porozitate mare.

1.2.2. In cazul produselor consistente cu sau fara lichid (conserve de legume in apa si bulion, conserve de legume in ulei gatite, conserve de legume in otet, conserve de legume concentrate, conserve de legume pentru copii, bulion, pasta de tomate, legume murate, legume suprasarate, legume cu carne, legume cu preparate din carne), proba recoltata conform pct. 1.2. se omogenizeaza intr-un omogenizator mecanic sau intr-un mojar, pana la obtinerea unei paste.

1.2.3. In cazul in care analiza nu se efectueaza imediat, omogenizatul se pastreaza la rece (4....6?C), intr-un borcan cu dop rodat ,cel mult 24 h.

2. Metoda MOHR

2.1. Principiul metodei

In extractul apos neutralizat al probei de analizat se titreaza ionii de clor cu azotat de argint, in prezenta de cromat de potasiu, ca indicator.

2.2. Reactivi:

- azotat de argint, solutie 0,1N;

- clorura de potasiu, solutie 10%;

- hidroxid de sodiu, solutie 0,1 N;

- fenolftaleina, solutie alcoolica 1%;

- cromat de potasiu, solutie 10%;

- permanganat de potasiu, solutie saturata.

2.3. Modul de lucru

2.3.1. Intr-un pahar Berzelius tarat in prealabil, se cantaresc cu precizie de 0,001 g, circa 100 g proba lichida sau circa 20 g produs sub forma de pasta (m) pregatit conform pct. 1.2.

2.3.2. In cazul produselor lichide, cantitatea de proba luata conf.pct2.3.1. se aduce la 200 cm3, cu apa, intr-un balon cotat (V1).

2.3.3. In cazul produselor pastoase, peste cantitatea luata conform pct. 2.3.1. se adauga 50 cm3 apa, se incalzeste la flacara pe o sita de azbest si se fierbe timp de 2...3 min, agitand din cand in cand.

Se acopera apoi cu o sticla de ceas si se raceste, pana la temperatura de 20?C.

Se trece cantitativ continutul paharului intr-un balon cotat de 200 cm3 si se aduce la semn cu apa. Se filtreaza continutul balonului printr-o hartie de filtru cu porozitate mare, cutata, intr-un pahar de laborator sau vas Erlenmeyer curat si uscat.

2.3.4. Se introduc cu pipeta gradata 20 cm3 din lichidul obtinut conform pct.2.3.2., respectiv din filtratul obtinut conform pct. 2.3.3., intr-un vas Erlenmeyer

Observații:

Determinarea continului de clorura de sodiu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia prelucrarii produselor vegetale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
823 cuvinte
Nr caractere:
4 241 caractere
Marime:
14.56KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
tehnologie, prelucrare, clorura de sodiu, produs vegetal
Predat:
Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Ingineria produselor alimentare
Materie:
Industria Alimentară
Sus!