Produse zaharoase

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Se face cu ajutorul hârtiei indicator de pH sau mai précis pe cale potenţiometrică.

O cantitate de zeamă de difuzie se introduce ȋntr-o capsulă curată. Se cufundă ȋn zeamă o hâtie de pH care se ţine ȋn lichid 3 secunde , după care se scoate și se așteaptă 30de secunde pentru stabilireaculorii.

Culoarea obţinută se compară cu scara de culori anexată carnetului cu hârtii de pH.

Pentru determinarea pH-ului pe cale potenţiometrică, analiza se va executa conform instrucţiunilor care ȋnsoţesc fiecare aparat.

La ȋnscrierea rezultatului se va nota temperature zemii ȋn momentul determinarii pH-ului.

Puterea de coagulare a zemii

Această determinare dă indicaţii orientative asupra conţnutului de coloizi din zeama de difuzie(protein).

Se procedeaza astfel:

Cu un cilindru gradat de 100 cm3 se măoară 100 cm3 zeamă de difuzie și se introduce ȋntr-un pahar conic de 200 cm3se adaugă 1cm3 acid acetic ȋn cilindru ȋn care s-a măsurat și se lasă să se depună 3 ore. Se citește volumul precipitatului depus, exprimat in cm3.

Calculul se face admiţând că 1 cm3 de precipitat corespunde la o putere de coagulare de 1%.

Curba Weman

Metoda cea mai practică ș mai răspândită pentru detectarea infecţiei microbiene la difuzie este cea indicată de Weman care se bazează pe urmatorul principiu:

Presupunând că ȋn difuzie nu este nici o fermentaţie, aciditatea zemii de-a lungul instalaţiei(care provine exclusive din aciditatea proprie a sfeclei) trebuie să varieze proporţional cu Brixul. În caz contrar, orice fermentaţe face să crească raportul aciditate/Brix ȋ punctual bateriei unde se produce fermentaţia.

Se poate spune, deci, că ȋn cazul unui mers aseptic al difuziei, pH-ul zemii variază cu regularitate de la pH-ul apei de alimentare pâna la pH-ul sucului sfeclei.

O fermentaţie produce coborâea curbei de pH cu minimum ȋn punctual cel mai infectat.

Pentru a face acest control se stabilește curba Weman, care reprezintă variaţa pH-ului zemii de-a lungul instalaţiei de difuzie. În acest scop se colectează probe dintr-un difuzor ȋn timpul sutirajului, ȋn perioada unui ciclu complet al bateriei. Concomitent cu luarea probei de zeamă se măsoară și temperature difuzorului.

Difuzorul ales, care trece succesiv prin poziţa de cap până la poziţia de coadă, furnizează probe, care, analizate, permit trasarea curbelor de temperatură, Brix, aciditatea și pH, de-a lungul bateriei.

La difuzia continuă probele se colectează la un moment dat, din toate robinetele de probe, situate de-a lungul instalaţiei.

Brixul se determină refractometric.

Aciditatea se determină prin titrarea potenţiometrică.

pH-ul se determină potenţiometric sau cu hârtie indicatoare de pH.

Defecţiunile acestei metode sunt:

-În lipsa unui titrimetru electronic, la titrarea direct cu ajutorul indicatorilor obișnuiţi, punctual de virare a culorii indicatorul se observă cu greu, dat fiind coloraţia ȋnchisă a zemii brute.

-Zemurile brute, fiind puternic tamponate, căderea pH-ului nu este proporţională cu gradul infecţiei ; aceasta ȋnseamnă că la o cădere mică de pH, pot avea loc infecţii ȋnsemnare

Pe baza indicaţiei date de curba Weman, se iau măsuri de combatare a infecţiei microbiene, prin conducerea raţională a difuziei și prin folosirea dezinfectanţilor.

Eficacitatea măurilor luate se controlează prin curba Weman

Controlul instalaţiei de difuzie din punct de vedere al infecţiei microbiene, trebuie să se efectueze ȋncă de la ȋnceputul campaniei.

Prin ȋncercări de laborator, la I.C.A. s-au stabilit, ȋntre căderea de pH și pierderile de polarizaţie a zemii, următoarele relaţii aproximative:

Căerea de pH Pierderi de polarizaţie %

până la 0,2 0,0

intre 0,2 și 1,0 0,10-0,25

ȋntre 1,0 și 1,6 0,10-0,45

Exemplu de prezentare a rezultatelor

Rezultatele se ȋnscriu ȋntr-un table, fiecare rubric reprezentând numărul difuzorului din bacteria Robert sau numărul robinetului din difuzia continuă, prin care s-a colectat proba.

După datele tabelului 1, se ȋntocmește curba Weman cotând pe abscisă nr. Difuzoarelor ( respective al robinetelor) si pe ordonată pH-ul respective.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produse zaharoase.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 958 cuvinte
Nr caractere:
9 843 caractere
Marime:
25.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!