Obținerea unui Extract de Acizi Nucleici din Drojdia de Panificație

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Acizii nucleici sunt componente majore ale celulelor, reprezentând 5%-15% din masa uscată a acestora. În celule, se găsesc sub forma liberă sau legaţi de proteine (nucleoproteine) şi prezintă o funcţie esenţială, cea de a stoca şi transmite informaţia genetică. Sunt clasificaţi în acid deoxiribonucleic (ADN) şi acizi ribonucleici (ARN) în funcţie de natura restul glucidic din compoziţie.

ADN este format din lanţuri de deoxiribonucleotide, în timp ce ARN este compus din lanţuri de ribonucleotide. O nucleotidă este formată dintr-o bază azotată, un rest de pentoză şi o moleculă de acid fosforic:

În aceste lanţuri, nucleotidele succesive sunt legate covalent prin punţi fosfodiesterice între gruparea 5’- hidroxil a unei nucleotide şigruparea 3’- hidroxil a urmatoarei nucleotide. Astfel, câtena principala contîne grupari fosforice alternand cu radicali de pentoza. Bazele purînice şipirimidinice nu sunt componente ale câtenei principale ele fiînd dispuse lateral.

În general, acizii dezoxiribonucleici sunt dublu câtenari cu structura elicoidala în timp ce acizii ribonucleici sunt monocâtenari. În celule, în funcţie de tipul de organism, ADN poate fi reprezentat de o sîngura macromolecula (procariote, virusuri) sau mai multe macromolecule (eucariote, unde este organizat în cromozomi).

ARN este reprezentat de trei tipuri majore : mesager, ribozomal şide transfer, localizate diferit în funcţie de tipul de celula şitipul de ARN. Majoritatea celulelor contîn de 2 - 8 ori mai mult ARN decât ADN.

Izolarea acizilor nucleici prezintă o mare importanta atat în ceea ce priveste stabilirea înformatiei genetice cât şipractic prin utilizarea lor în îndustria alimentara, îndustria medicamentelor de uz uman sau veterînar.

Astfel dintr-unextract de ARN din drojdie, au fost obţinute înozîna-monofosfat şiguanozîna-monofosfat, utilizate pentru evidentierea gustului alimentelor în asociere cu glutamat de sodiu.

În general, metodele de izolare ale acizilor nucleici contîn urmatoarele etape principale : distrugerea celulelor materialului biologic, solubilizarea nucleoproteinelor, îndepartarea proteinelor şia celorlalti contaminanţi, purificarea acizilor nucleici.

Din extractele celulare se pot separa acizii nucleici prin mai multe metode. O metoda clasica este tratarea cu fenol saturat cu apa a extractelor celulare după care extactul apos care contîne acizii nucleici este amestecât cu alcool etilic absolut pentru a precipita ADN total. În supernatant ramane ARN total care se poate precipita prin pastrare la - 140C. Aceasta metoda mentîne întegritatea structurala a acizilor nucleici.

Identificarea şidozarea acizilor nucleici se poate realiza prin mai multe metode. Dintre acestea mentionam metodele colorimetrice care se bazeaza pe reactiile de culoare ale dezoxiribozei şiribozei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obtinerea unui Extract de Acizi Nucleici din Drojdia de Panificatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 618 cuvinte
Nr caractere:
9 359 caractere
Marime:
17.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!