Întreținerea și repararea echipamentelor din industria alimentară

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Metalizarea este un procedeu complex de depunere a metalului pe piesele noi sau uzate, care consta in pulverizarea cu mare viteza a metalului topit pe suprafata care se incarca a piesei. Prin metalizare se pot acoperi, cu metale de orice fel, suprafete metalice, din lemn, sticla etc., grosimea stratului variind intre 0,03 mm pana la cativa milimetri.

Procedeele de metalizare difera intre ele dupa materialul de adios, constructia instalatiilor de metalizare, mijlocul de topire a metalului etc.

Ca materiale, de adaos se utilizeaza zincul pentru astuparea fisurilor la piesele din fonta (blocuri, chiulase) si sarmele din otel sau pulberile metalice pentru suprafetele care trebuie sa posede, in principal, rezistenta la uzura.

In timpul pulverizarii particulele metalice se racesc neuniform si sufera o oxidare inegala. Cand ajung la suprafata piesei ele au dimensiuni, mase, viteze (energie cinetica) si temperaturi diferite, de aceea sunt supuse la deformatii si ecruisari diferite. Din actiunea jetului de aer si mediului ambient, unele elemente sunt arse in proportie insemnata (25...35 % C, 25...45 % Si, 35...38 % Mn, 25...26 % S) si de aceea compozitia chimica a stratului de acoperire difera mult in compozitia chimica a metalului de adaos.

Stratul de acoperire obtinut prin oricare din procedeele de metalizare se caracterizeaza prin porozitate si neuniformitate (fig.1).

Fig.1.Sectiune prin stratul metalizat

Conditiile specifice meta?lizarii influenteaza structura, proprieta?tile si aderenta stratului depus la metalul de baza al piesei care se reconditioneaza. Duritatea stratului metalizat este superioara duritatii initiale a materialului de adaos datorita procesului de calire a particulelor la venirea lor in contact cu piesa rece si obtinerea, cu preponderenta, a unei structuri martensitice, dar si troostitice si sorbitice.

Faptul ca stratul metalizat este poros are numeroase avantaje in cazul reconditionarii pieselor supuse la frecare fluida sau semifluida, deoarece uleiul se retine bine in porii de pe suprafata, iar coeficientul de frecare se reduce (0,01...0,04 pentru sarcini specifice de 2,45...14,5 MPa).

Principalul criteriu pentru clasificarea procedeelor de metalizare ramane metoda de topire a metalului de adaos, in acest sens utilizandu-se arcul electric, flacara oxiacetilenica, jetul de plasma, curentii de inalta frecventa, creuzetele, in domeniul reconditionarii pieselor de la utilajele agricole s-a extins procedeul de metalizare prin topirea materialului de adaos cu arc electric, dar se pot utiliza si celelalte procedee.

Procesul tehnologic de metalizare

Procesul tehnologic de metalizare cuprinde urmatoarele etape principale:

- pregatirea suprafetei de metalizat;

- metalizarea propriu-zisa;

- prelucrarea dupa metalizare.

Pregatirea suprafetei de metalizat presupune un complex de activitatii curatirea temeinica a suprafetelor pe cale mecanica si prin degresare cu solutii decapante; crearea

Observații:

Reconditionarea pieselor prin metalizare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intretinerea si repararea echipamentelor din industria alimentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 598 cuvinte
Nr caractere:
8 639 caractere
Marime:
97.37KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
piesa, echipament, industrie alimentara, intretinere, reconditionare, reparare, metalizare
Predat:
Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Ingineria produselor alimentare
Materie:
Industria Alimentară
Sus!