Determinarea Valorii Nutritive a Produselor Alimentare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Conditiile principale pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi aliment sunt urmatoarele: sa fie salubru, sa aiba valoare nutritiva si sa posede calitati senzoriale corespunzatoare.

Toate aceste trei elemente definesc valoarea alimentara.

Valoarea nutritiva a unui produs alimentar este data de compozitia sa in substante nutritive (proteine, glucide, lipide, vitamine si saruri minerale), de raportul in care exista intre aceste componente, de calitatea lor, de gradul de utilizare digestiva si de modul in care produsul respectiv satisface necesitatile organismului.

Valoarea nutritiva variaza de la un aliment la altul in raport cu natura, varietatea, conditiile de dezvoltare, tehnologia de prelucrare, etc. Ea se poate determina prin doua tipuri de metode:

a. prin teste biologice efectuate pe animale de experienta, carora li se urmareste dezvoltarea intr-un regim alimentar studiat;

b. prin determinarea pe cale chimica a tuturor componentelor nutritive ale alimentului dat.

Primul tip de metode este costisitor si de lunga durata, dar da rezultate certe. In cazul analizei chimice se obtin doar valori individuale pentru fiecare substanta nutritiva, dar nu se realizeaza o integrare a acestora astfel incat sa se obtina o valoare globala care sa reflecte calitatile nutritionale ale alimentului. Acest lucru este dificil a se realiza, avand in vedere faptul ca numarul componentelor intr-un produs alimentar este destul de mare si este greu a se tine cont de toate atunci cand se urmareste exprimarea numerica a valorii nutritive.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Valorii Nutritive a Produselor Alimentare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
874 cuvinte
Nr caractere:
5 104 caractere
Marime:
18.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimentare, senzoriale
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!