Controlul stării de igienă a ambalajelor metalice și din sticlă

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Consideraţii generale

Spălarea ambalajelor metalice (bidoane şi capace)

Se efectuează mecanic sau manual.

Spălarea mecanică. Bidoanele se aşează cu gura în jos pe platforma transportoare a maşinii. Bidoanele cu resturi uscate se pun la înmuiat în prealabil, în bazin cu soluţie alcalină 1,5% (reţeta b) la temperatura de 60-70ºC. Se clătesc cu jet de apă rece sau călduţă (40-50°C) pe faţa interioară şi exterioară. Urmează spălarea cu jet de soluţie alcalină 1,5% la temperatura de 60-70°C şi apoi clătirea cu apă fierbinte la minimum 83ºC. Dezinfecţia se realizează prin tratarea cu aburi (timp de 30 secunde) sau cu soluţie de clor (250 mg clor activ/litru, 15-20 secunde). La maşinile de spălat prevăzute cu sector de uscare se introduce aerul cald sub presiune la temperatura de 80-105ºC. După descărcarea bidoanelor din maşina de spălat, se stivuiesc în loc curat şi uscat, în poziţie verticală cu gura în jos, pe rastele (grătare) special amenajate în acest scop. După terminarea lucrului, maşinile de spălat bidoane se curăţă cu apă fierbinte, se dezinfectează şi se lasă la uscat până în momentul folosirii.

Spălarea manuală. După golire bidoanele se clătesc cu apă rece. Bidoanele şi capacele foarte murdare se înmoaie separat într-un bazin cu soluţie alcalină 1% la temperatura de 40-50°C. Spălarea se execută prin frecarea pereţilor în interior şi exterior cu perii de plastic, urmată de clătirea cu apă caldă şi dezinfecţia prin clorinare cu soluţie de clor (250 mg clor activ/litru, 15-20 secunde). Bidoanele spălate şi dezin-fectate se aşează pe rastele cu gura în jos, iar capacele în bazine metalice curate. La capace se îndepărtează garniturile de cauciuc care se supun aceloraşi operaţiuni de spălare şi dezinfecţie, în bazine speciale destinate acestui scop (Stănescu, 1998).

Spălarea ambalajelor de sticlă

Se execută mecanic sau manual.

Spălarea mecanică. Se introduc ambalajele în maşina de spălat. Dacă ambalajele conţin în cantitate mare resturi uscate vizibile, se introduc separat într-un bazin pentru înmuiere, în apă caldă cu soluţie alcalină 1%.

Modul de lucru

1. Controlul eficienţei dezinfecţiei ambalajelor foarte mari

Pentru tancuri si bazine eficacitatea spălării şi dezinfecţiei se poate controla prin metoda ştergerii cu tamponul a unei suprafeţe delimitate de un şablon sau de o ramă confecţionată din tablă subţire, maleabilă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Starii de Igiena a Ambalajelor Metalice si din Sticla.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 224 cuvinte
Nr caractere:
6 395 caractere
Marime:
311.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!