Controlul Microbiologic al Apei

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Analiza microbiologica consta in aplicarea metodelor si tehnicilor microbiologice pentru observarea, izolarea si identificarea microorganismelor existente in produsele examinate in scopul stabilirii sau absentei microorganismelor nocive pentru sănătatea consumatorului sau pentru conservarea valorii alimentare a produselor.

Pentru efectuarea analizei microbiologice, probele de analizat trebuie sa reflecte condiţiile microbiologice existente in momentul recoltării si sa reprezinte fidel lotul din care provin. Prin lot se înţelege cantitatea de produse realizate in condiţii tehnologice uniforme, intr-o şarja, schimb de producţie sau intr-o perioada limitata de timp.

Recoltarea probelor se face in mod aseptic, folosind in acest scop ustensile sterile, recipiente pentru colectare sterilizate, evitând orice contaminare externa. Vasele destinate analizei microbiologice trebuie sa fie curate, uscate, sterile, cu o capacitate adecvata, cu posibilitatea de a fi acoperite incit sa prevină contaminarea cu microorganisme din aer. Tehnica de recoltare depinde de natura produsului. Pentru analiza microbiologica a apei de la robinet, înainte de recoltare se lasă sa curgă apa câteva minute pentru a elimina microflora stagnanta pe conducta, după care se închide robinetul, se flambează gura acestuia si apoi se face recoltarea propriu-zisa.

Transportul probelor se face cat mai repede pentru ca in perioada dintre recoltare si momentul analizei sa nu se producă nici moartea microorganismelor existente, nici multiplicarea microorganismelor prezente in momentul recoltării. Se considera ca prin păstrarea probelor in condiţii de refrigerare o perioada de 24 maxim 36 ore din momentul recoltării, nu se produc modificări semnificative ale microflorei la majoritatea alimentelor.

Analiza microbiologica

Apa folosita in industria alimentara trebuie sa îndeplinească condiţiile de potabilitate, sub raportul unor indici organoleptici, fizico-chimici, bacteriologici, biologici, ale căror valori limita sunt prevăzute de normative sanitare in standardul de stat.

Prin intermediul apei, se cunoaşte ca pot fi transmise epidemii hidrice ( febra tifoida, paratifoida, dezinteria, etc).

Prin urmare indicatorii bacteriologici au un rol important in aprecierea calităţii apei. Aprecierea stării de igiena a apei presupune: determinarea numărului total de germeni si a bacteriilor coliforme.

1. Determinarea numărului total de germeni

Numărul total de germeni reprezintă numărul de colonii care se dezvolta in urma insamantarii de 1cm3 de apa in mediu de cultura, după 48 ore de termostatare la 37C.

In cazul in care se considera ca apa reprezintă un grad ridicat de contaminare mai mare se fac insamantari din diluţii (schema I) coloniilor se face din placile cu 30-300 colonii.

Observații:

metode de analiza a calitatii microbiologice a apei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Microbiologic al Apei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
797 cuvinte
Nr caractere:
5 134 caractere
Marime:
143.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Neagu Corina
Sus!