Compoziția chimică a alimentelor - vitaminele

Extras din laborator:

Vitaminele sunt substanţe organice cu rol functional insemnat, care se găsesc in cantitate mica in alimente si sunt indispensabile pentru creşterea si dezvoltarea normala a organismelor.

In general, vitaminele funcţionează ca nişte coenzime. Enzimele sunt catalizatori sau activatori in reacţiile chimice care au loc in mod continuu in organismul nostru; Ele constituie o parte fundamentala a enzimelor.

Vitaminele sunt sintetizate in principal de organismele vegetale si de microorganisme si numai in foarte mica măsura de unele specii de animale.

Lipsa lor din hrana poate provoca îmbolnăviri grave,avitaminoze. Termenul de vitamină a fost folosit pentru prima dată de biochimistul polonez Casimir Funk în 1912. Viţa, în limba latină, înseamnă viaţă, iar sufixul -amină este pentru amine; la momentul respectiv se credea că toate vitaminele sunt amine. Acum însă se ştie că nu este aşa.

In organismele vegetale si animale, vitaminele au un rol multiplu si complex, fiind factori alimentari 'esenţiali'. Unele vitamine formează in celule importante sisteme de oxidoreducere, care iau parte in numeroase procese metabolice ale glucidelor, lipidelor, protidelor si a altor compuşi, reglează potenţialul de oxidoreducere din celule, contribuie la transportul hidrogenului pe cale neenzimatica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Compozitia Chimica a Alimentelor - Vitaminele.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Marime:
9.20MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!