Aprecierea gradului de contaminare microbiană a suprafețelor de lucru

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Consideraţii generale

Controlul eficienţei dezinfecţiilor se bazează pe stabilirea prezenţei sau absenţei unor microorganisme.

Pentru controlul eficienţei dezinfecţiei suprafeţelor se utilizează două procedee de control bacteriologic, care mai sunt numite şi teste de sanitaţie: testul bacteriilor coliforme şi testul stafilococilor.

În ultimii ani au apărut numeroase propuneri de teste simplificate şi mai rapide pentru aprecierea gradului de contaminare a suprafeţelor: Hygicult (Enterobacteriaceae; Yeast & Fungi; Total Bacterial Count); Hycheck; Petrifilm (E. coli Count Plates; Coliform Count Plates), Chromocult Coliformen Agar, Envirocheck Rodac, TMT etc. (Sala, 2000).

Hygicult se prezintă sub formă de lamele, din material plastic, acoperite pe o parte cu mediu de creştere şi închise într-o fiolă. Petrifilmul este o peliculă din material plastic acoperit cu un mediu de cultură deshidratat şi un agent de gelificare care este solubil în apă rece. Se poate utiliza pentru determinarea numărului total de microorganisme aerobe mezofile, a bacteriilor coliforme şi a E. coli din lapte, produse lactate, dar şi de pe suprafeţe. Petrifilmele pentru determinarea bacteriilor coliforme conţine săruri biliare, roşu violet, lactoză. Este destinat pentru determinarea numărului total de microorganisme, a enterobacteriaceelor, drojdiilor şi a mucegaiurilor). Citirea rezultatelor se face prin compararea cu o scară etalonată.

În ultimii ani au fost realizate mai multe tipuri de aparate pentru detecţia prezenţei microorganismelor pe suprafeţele controlate. Dintre acestea sunt utilizate mai ales trusa LIGHTNING (Ehrenfeld, 1997) şi trusa HY – LITE (Merck), care se bazează pe fenomenul de bioluminescenţă.

Bioluminescenţa permite evaluarea indirectă a cantităţii de ATP în prezenţa unei enzime substrat specifice şi anume sistemul luciferină – luciferază. Luciferina reacţionează cu ATP în prezenţa ionilor de Mg2+ şi a luciferazei. În urma reacţiei rezultă o emisie luminoasă proporţională cu concentraţia în ATP. Metoda este eficientă, dar extrem de costisitoare, fiind recomandată pentru industria farmaceutică şi unele sectoare de industrie alimentară.

Pentru aprecierea stării de igienă a suprafeţelor de lucru, ustensilelor, ambalajelor, etc., se foloseşte examenul microbiologic aplicând tehnici de lucru bazate pe recoltări făcute prin metoda tamponului, Hygiene SwabCheck şi însămânţări în medii nutritive.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aprecierea Gradului de Contaminare Microbiana a Suprafetelor de Lucru.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
973 cuvinte
Nr caractere:
5 528 caractere
Marime:
610.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!