Lucrare 1 - Autocad

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Scop

Familiarizarea studenţilor cu : lansarea in execuţie a Autocad-ului, aspectul ecranului şi elementele tipice , operaţii cu fişiere, pregătirea formatului, notiuni elementare despre sistemul cartezian de coordonate.

2. Aspecte teoretice

2.1. Aspectul fereastrei Autocad şi elemente tipice.

După lansarea programului Autocad prin acţionarea pictogramei corespunzătoare, pe ecranul calculatorului apare o fereastra care conţine o serie de elemente.

Fig. 1 Aspectul ferestrei Autocad

Linia de titlu afişează numele programului AutoCAD şi fişierul deschis. La dreapta se afla butoanele: Minimize, Maximize şi Exit, care minimizează, maximizează şi închid fereastra AutoCAD-ului.

Bara de meniuri derulante se afla sub bara de titlu, care va oferă accesul la meniurile derulante. Pentru a afişa un astfel din meniu alegeţi una dintre opţiuni. De exemplu in meniul derulant File unde putem să găsim comenzile:

New - deschiderea unui nou fişier;

Open - deschiderea unui fişier ce se afla pe disc;

Save - Salvarea fişierului pe disc (extensia fisierului va fi dwg sau dwt);

Save As - Salvarea fişierului pe disc.(extensia dwg sau dwt);

Export - Exportarea desenului în alte formate. (wmf metafile, bmp-bitmap, 3ds- 3DStudio, etc.);

Exit - Ieşirea din sesiunea de lucru a AutoCAD-ului.

Barele de comenzi standard sunt o alternativă mai buna decât barele derulante pentru accesarea rapidă a comenzilor. Barele de instrumente conţin comenzile cele mai des utilizate şi permit accesarea lor rapida. Barele de instrumente pot fi modificate prin adaugarea butoanelor cu comenzi pe care le utilizaţi mai des. AutoCAD-ul permite de asemenea crearea butoanelor şi barelor de instrumente proprii.

Linia de comandă serveşte la introducerea de la tastatură a comenzilor şi afişarea mesajelor AutoCAD-ului. Prompterul de comandă pastrează implicit 400 de linii de comandă, ce pot fi vizualizate. Comenzile întroduse anterior pot fi reintoarse pentru o noua utilizare.

Bara de stare. Afişează starea curentă a AutoCAD-ului.

2.2. Moduri de interactiune utilizator – program

Interacţiunea între utilizator si program consta în : comenzi de lucru, selectarea optiunilor comenzilor, şi introducerea datelor (trasarea entitatilor sau stabilirea proprietatilor acestora).

Comenzile de lucru pot fi apelate în urmatoarele moduri:

- selectarea comenzilor din meniurile AutoCAD, grupate în bara de meniuri.

- selectarea comenzii prin apăsarea butonului corespunzator de pe bara de scule.

- tastarea numelui comenzii în linia de comandă.

Selectarea opţiunilor Meniurile corespunzatoare unor comenzi ale AutoCAD-ului contin submeniuri cu optiunile corespunzatoare comenzii respective. O lista completa a optiunilor este afisata în fereastra de mesaje si comenzi. Pentru selectarea unei optiuni este necesara tastarea literei / literelor scrise cu majuscule. Optiunea implicita este încadrata de simbolurile < > sau este specificata înaintea listei de optiuni. O lista de optiuni este încadrata între [ ]. Pentru utilizarea acestei optiunii implicite nu este necesara nici o operatie de selectie.

Exemplu: La trasarea unui cerc este afisata urmatoarea linie:

Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]:

Optiunea implicita este cea de introducere a centrului cercului. Daca se doreste trasarea cercului prin trei puncte se tasteaza 3P si apoi se specifica punctele; daca se doreste trasarea cercului prin doua puncte pe diametru se tasteaza 2P si apoi se specifica punctele, etc. Pentru stabilirea proprietatilor entităţilor datele pot fi introduse fie din linia de comanda, fie prin utilizarea casetelor de dialog specifice.

2.3. Operatii cu fisiere

Pentru realizarea unui project cu ajutorul AutoCAD-ului sunt necesare operatii de gestionare a fişierelor. Fisierele native, generate si recunoscute în mod implicit au extensia "dwg". Suplimentar, pot fi recunoscute (citite si/sau generate) si alte tipuri de fisiere cum ar fi:

- DXF - Drawing Exchange File - format de conversie elaborat pe baza unor standarde recunoscute si acceptate pe scara larga.

- Diferite formate grafice

Observații:

Facultatea Alimentatie si Turism,Brasov

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrare 1 - Autocad.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 431 cuvinte
Nr caractere:
8 277 caractere
Marime:
3.45MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Grafică Computerizată
Predat:
la facultate
Materie:
Grafică Computerizată
Profesorului:
Liviu Gaceu
Sus!