Planuri și Hărți Topografice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Studiul,proiectarea, executia si exploatarea lucrarilor de constructii hidrotehnice presupune existenta unei documentatii topografice complete in care,ponderea cea mai mare il constituie hartile si planurile la diferite scari. Aceasta trebuie sa fie de data recenta sis a redea cu fidelitate suprafata de teren reprezentata.

In cadrul acestei lucrari se studiaza continutul hartilor si planurilor topografice si se prezinta modul de rezolvare a unor problem ingineresti.

Tema lucrarii

Pentru studiul si proietarea unor constructii hidrotehnice este necesara cunoasterea continutului si a modului de rezolvare a unor problem pe harti si planuri.

Datele problemei

1.O portiune de 9 de pe o harta la scara 1:25000,avand echidistanta curbelor de nivel e=5m.

2.Pozitia a doua puncte,M si N, de pe suprafata luata in studiu.

Lucrarea va cuprinde:

1.Descrierea portiunii de teren,reprezentata pe harta,pe baza cunoasterii semnelor conventionale.

2.Determinarea cotelor punctelor M si N.

3.Determinarea distantei orizontale din teren dintre punctele M si N.

4.Determinarea pantei dreptei MN.

5.Intocmirea profilului longitudinal intre punctele M si N luandu-se scara lungimilor 1:10000 si scara inaltimilor 1:1000.

Continutul hartilor si planurilor

Hartile si planurile topografice sunt reprezentari grafice a unor suprafete de teren.

Harta este reprezentarea conventionala, la scara mica, a unei suprafete mari de teren, care tine seama de curbura pamantului prin utlizarea unei proiectii cartografice si prezinta in mod generalizat detaliile planimetrice si nivelitice ale suprafetei topografice, redate cu ajutorul semnelor conventionale (fig.2.1). De regula, hartile se redacteaza la scari mai mici de 1:20000. Pana la scara 1:200000 hartile se numesc topografice iar cele la scari mai mici se numesc geografice. Scara hartilor nu este riguros constanta pe cuprinsul lor; variatia ei este in functie de marimea suprafetei reprezentate (cu cat scara este mai mica, cu atat variatia scarii este mai mare) si de sistemul de proiectie cartografice adoptat.

Planul topografic este imaginea micsorata si asemenea a proiectiei orizontale a suprafetei topografice care, prin detaliile ce le contine, permite cunoasterea cat mai exacta a planimetriei si reliefului terenului (fig.2.2). Reprezentand proiectia orizontala a unei suprafete mici de teren, la scara, la redactarea planului nu se ia in considerare efectul de curbura a pamantului.

Deoarece planul topografic se redacteaza la scari mari (1:500 … 1:10000), are un continut bogat de detalii, reprezentate cu multa exactitate.

Suprafata topografica nu poate fi reprezentata pe plan in marime naturala, fiind necesara reducerea distantelor masurate pe teren.

Scara metrica este raportul constant dintre valoarea numerica a unei distante de pe plan, d, si valoarea numerica a distantei orizontale corespondente din teren, D. Marimea scarii este data de marimea raportului. Dupa modul de prezentare scara metrica este de doua feluri: numerica si grafica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planuri si Harti Topografice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
2 910 cuvinte
Nr caractere:
16 478 caractere
Marime:
465.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!