Evoluția urbană a municipiului Onești

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Introducere:

Prezenta lucrare, al carei titlu ofera de la prima privire o idée despre tema ce urmeaza a fi tratata, are ca obiectiv o expunere, in mare, a schimbarilor pe care trecerea timpului le-a adus cu sine in spatiul de dezvoltare a actualei localitati Onesti.

Aparitia Onestiului ca si asezare umana, s-a realizat ca urmare a existentei unor premise favorabile , ce s-au manifestat pe principalele coordonate, spatiala si temporala, insa si pe coordonata economica.

In Depresiunea Tazlau-Casin, zona de confluenta a raurilor Casin, Oituz si Tazlau cu raul colector Trotus, a reprezentat inca din neolitic un loc prielnic dezvoltarii activitatilor umane, resursele natural existente in acest spatiu oferind un avantaj enorm grupurilor de oameni ce au colindat pe aceste meleaguri.

Se intelege astfel, de ce Valea Trotusului, dar mai ales aceasta zona drenata de cele patru rauri amintite, au reprezentat inca din cele mai vechi timpuri un leagan al aparitiei asezarilor omenesti.

Oferind cadrul necasar dezvoltarii unor grupuri sociale (a caror cultura a fost strict influentata de existenta lor in spatiul de tranzitie dintre munte si campie, in Subcarpatii Moldovei, dar si de situarea, mai tarziu, la intersectia unor importante rute comerciale nationale), mediul natural apartinand acestei zone a lasat o amprenta clara asupra grupurilor de oameni ce si-au trait viata aici, insa a fost la randul sau marcat de activitatile umane, fiind transformat si, daca se poate spune asa, reeditat.

Traversand mai multe perioade de dezvoltare, pe un segment al carui inceput se afla undeva in neolitic si al carui sfarsit este ancorat in present, asezarile umane din aceasta zona au prezentat o evolutie diferita.Unele dintre aceste asezari si-au pastrat tenta rurala, insa, altele, in urma contactului cu progresul tehnologic, au urmat o alta directive, realizandu-se un salt la asezarea de tip urban.In aceasta ultima categorie se afla si localitatea Onesti.

Atestarea documentara si toponimia:

Satul Onesti a fost pentru prima data atestat intr-un document la data de 14 decembrie 1458, iar denumirea acestuia, desi foarte mult discutata, provine, cel mai sigur, de la numele unui mosier ce detinea pamanturi din aceasta zona: “Seliştea lui Oană la Trotuş”.

Argument pentru trecerea directa la evolutia urbana a Onestiului:

Desi a reprezentat pentru foarte mult timp doar o simpla comuna, la intersectia unor drumuri comerciale ce faceau legatura intre Ardeal si Moldova, se poate vorbi despre o evolutie a zonei, o evolutie remarcabila, ce a avut ca motor puternica industrializare ce s-a realizat in perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial, mai exact, in perioada de industrializare fortata ce a avut loc in timpul guvernarii comuniste.

Aducand iarasi in discutie titlul acestei lucrari, o prezentare a evolutiei urbane presupune o relevare a pricipalelor evenimente si transformari ce au avut loc in aceasta localitate, bineinteles, dupa ce aceasta a fost declarata oras, pentru a ne lega strict de conceptul “urban”.

Aceasta stare a lucrurilor fiind expusa, se intelege de ce a fost evitata perioada de dinaintea declararii Onestiului ca oras, o tratare a acesteia mai amanuntita aducand cu sine poate o indepartare de la obiectivul principal al acestei lucrari.

Se poate incepe astfel, o detaliere cronologica a sirului de evenimente si transformari ce au avut loc, de la declararea Onestiului ca oras si pana in prezent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Urbana a Municipiului Onesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
945 cuvinte
Nr caractere:
5 259 caractere
Marime:
10.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Prof.univ.dr.docent Petre Gastescu
Sus!