Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

POPULATIA MONDIALA

-problema globala majora a secolului al XXI-lea

Începutul mileniului trei si ultimele decenii ale secolului XX-lea sunt marcate de cele mai profunde si rapide mutatii în evolutia societatii umane sub toate aspectele politice, economice, ecologice si îndeosebi ale populatiei. Aceste mutatii s-au repercutat cu maxima intensitate asupra interactiunii dintre societate si natura, intensitatea numerica a populatiei având un rol deosebit.

1.1. Presiunea umana la limite excesive

Secolul XX-lea si îndeosebi deceniile lui terminale, a fost recunoscut prin cresterea demografica excesiva, prin dezvoltare economica fara precedent dar inegala de la tari la tari, prin modificari ale mediului (în special natural) deosebit de agresive.

Inceputurile mileniului III

Sunt evolutii si tendinte care din pacate au deschis si primul secol al mileniului al treilea. Este de amintit ca din 1990 si pâna în anul 2000 populatia mondiala a depasit valoarea de 1.600.000.000 locuitori, atingând 6.100.000.000 locuitori. Se impune, astazi, o cunoastere mult mai concreta, a relatiilor Populatie (evolutia demografica), Dezvoltare economica (produs-consum), mediul înconjurator (îndeosebi natural).

Populatia în sferele majore ale societatii contemporane

Viata demonstreaza mai ales din a doua jumatate a secolului al XX-lea ca evolutia numerica a populatiei genereaza situatii care influenteaza fara exagerare toate sistemele din societate. Influenteaza, în primul rând, economia (atât sub aspectul productiei, cât mai ales al consumurilor). Influenteaza direct modul de viata, habitatul, sistemele de asezari rurale si diversitate arhitecturala. Cresterea numerica a populatiei influenteaza sistemele de învatamânt, sanitare, culturale. Influente în prezent imprevizibile vizeaza igiena spatiului, în general si problemele ecologice, în special. Acestea sunt numai câteva aspecte generale care plaseaza populatia si habitatul uman în sferele majore ale societatii contemporane.

Evolutii

Este de retinut ca în secolul trecut numarul locuitorilor planetei noastre s-a amplificat de aproape patru ori (de la 1,6 miliarde locuitori la 6,1 miliarde locuitori). În acelasi an produsul intern brut (P.I.B) a crescut de aproximativ 20-40 ori. Ce exprima aceste cifre ?

Conditionari

Conditiile social-economice si politice au provocat un anumit exces în evolutia numerica a populatiei, într-un timp relativ scurt, luând prin surprindere structurile existente, incomparabile unei adaptari echilibrate. În asemenea conditii dezvoltarea economica s-a manifestat excesiv în raport cu resursele existente si extrem de inegale în raporturile dintre state.

Contraste sociale si economice

Masinismul si politicul devin factorii esentiali ai dezvoltarii. Apar cele doua categorii de state : dezvoltate si în curs de dezvoltare. Ambele preseaza mediul natural pentru satisfacerea cerintelor. Prima categorie de state îsi consolideaza economiile permanente. Statele în curs de dezvoltare, lupta pentru satisfacerea cerintelor primare de existenta (în principal alimentatia). Ambele categorii de state se confrunta în valorificarea unor resurse mai greu sau nonregenerabile, cum sunt apa, solul, padurea.

Dimensiuni ale presiunii umane

În asemenea conditii, dimensiunile presiunii umane se dovedesc greu de controlat. În esenta, nu cresterea numarului populatiei este un fenomen negativ, ci incapacitatea societatii contemporane de a asigura o evolutie durabila, capabila de a preîntâmpina si a directiona rational unele din tendintele presiunii umane.

Sa amintim doar cateva aspecte de o deosebita semnificatie ale evolutiei populatiei, mutatiile social-economice si politice ale secolului al XX-lea si inceputul mileniului al treilea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • cap.pdf
  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • Capitolul III.doc
  • Capitolul IV.doc
  • Capitolul V.doc
  • Capitolul VI.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, pdf
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
15 487 cuvinte
Nr caractere:
83 530 caractere
Marime:
574.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Stoican Dorina
Sus!