Utilizarea Instrumentației Analogice la Masurarea Curentilor și Tensiunilor Electrice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Lucrarea are drept scop studierea comparativa a instrumentatiei analogice, avînd caracteristici constructive si functionale diferite, destinata masurarii directe, în regim stationar, a curentului si tensiunii electrice.

Pe baza rezultatelor experimentale obtinute, pentru diversele categorii de masurari efectuate, se pot stabili tipurile de instrumente (aparate) adecvate realizarii de performante optime.

Instrumentele analogice destinate masurarii directe a curentului si tensiunii electrice fac parte din grupa aparatelor electromecanice si sînt dispozitive care convertesc marimea de masurat X într o devia¬tie ± a unui ac indicator; pozitia acului indicator, în raport cu o scala gradata conform unui sistem de unitati de masura adoptat, permi¬te aflarea directa a valorii lui X. Masurarile efectuate cu aceste aparate se aplica unor marimi stationare, în sensul ca masurandul X este constant pe durata masurarii.

Dependenta dintre deviatia ± si masurandul X este o functie continua ±=f(X), de aceea acestea se numesc instrumente analogice.

Functionarea aparatelor analogice se bazeaza pe transformarea unei parti din energia asociata marimii electrice masurandul în energie mecanica necesara deplasarii unui organ mobil care antreneaza acul indicator. Deoarece energia consumata trebuie sa fie cît mai redusa, pentru a perturba cît mai putin masurandul, la unele aparate se utilizeaza surse auxiliare de energie (este cazul aparatelor electronice).

Deoarece exista mai multe posibilitati de conversie a energiei electrice în energie mecanica, precum si a diversitatii aplicatiilor, în practica curenta a masurarilor industriale si de laborator, se utilizeaza o mare varietate de instrumente, cunoscute sub denumiri ce reflecta caracteristicile lor constructive si functionale.

În cadrul lucrarii vor fi utilizate tipurile: magnetoelectrice, feromagnetice, electrodinamice, cu redresori si electronice; de asemenea, pentru comparatii privind comoditatea citirii si performantele obtinute se va utiliza si un multimetru numeric de uz general.

Instrumentele analogice destinate masurarilor în regim stationar sînt caracterizate printr o serie de indicatori de performanta pe baza carora se poate aprecia calitatea masurarii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea instrumentatiei analogice la masurarea curentilor si tensiunilor electrice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 735 cuvinte
Nr caractere:
16 254 caractere
Marime:
24.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!