Măsurarea lungimii de undă și a frecvenței

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

MASURAREA LUNGIMII DE UNDA SI A FRECVENTEI

1. Notiuni teoretice:

a) Propagarea undelor electromagnetice în ghiduri uniforme.

In ghidurile metalice uniforme transmiterea energiei poate avea loc numai daca frecventa depaseste o anumita valoare numita frecventa critica.

Intr-un ghid dat se pot propaga mai multe structuri ale câmpului electromagnetic(moduri),care difera intre ele atit prin configuratia liniilor de cimp cit si prin frecventa critica,viteza de propagare,etc.

Modul cu cea mai joasa frecventa critica se numeste mod fundamental sau dominant in ghidul respectiv.

Lungimea de unda in ghid lg difera de lungimea de unda in spatiu lo . Lungimea de unda in ghid este determinata de frecventa de lucru si de frecventa critica-deci depinde de ghid:

In cazul ghidurilor de sectiune dreptunghiulara ,modurile posibile de propagare se pot imparti in moduri de transversal electric si moduri de tip transversal magnetic notate TEm,n (Hm,n) ,respectiv TMm,n (Em,n).Dintre toate aceste moduri ,modul TE10=H10 are cea mai joasa frecventa critica.

Frecventa critica a acestui mod fundamental este determinata numai de dimensiunea mare a sectiunii dreptunghiulare prin ghid:

unde c0=viteza luminii in vid, er este permitivitatea electrica relativa a dielectricului din ghid iar a este dimensiunea interioara a ghidului.

b)Unde stationare.

In general intr-un ghid uniform exista simultan o unda directa(care se propaga de la generator catre sarcina) si o unda inversa (sau reflectata de sarcina).Însumarea undei directe cu unda inversa produce fenomenul de unda stationara.In aceasta situatie amplitudinea oscilatiei rezultante difera de la un punct la altul in lungul ghidului deoarece rezultatul însumarii depinde de defazaj. Valoarea maxima a amplitudinii se produce in punctele in care cele doua puncte sosesc in faza iar valoarea minima in punctele in care cele doua unde sosesc in antifaza.Distanta dintre doua maxime sau minime consecutive este egala cu lg/2.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masurarea Lungimii de Unda si a Frecventei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
850 cuvinte
Nr caractere:
5 723 caractere
Marime:
19.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Fizică
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!