I. Scopul lucrarii.
Studiul luminii liniar polarizate, verificarea legii lui Malus.
II. Principiul fizic.
Lumina este o undă electromagnetică transversală în care direcțiile de oscilație ale vectorilor intensității câmpului electric ????⃗ și inducției magnetice ????⃗ sunt reciproc perpendiculare și perpendiculare pe direcția de propagare.
În funcție de modul în care vectorul ????⃗ oscilează în planul perpendicular pe viteza de propagare, se pot deosebi următoarele trei situații distincte:
- Lumina nepolarizată (naturală), cand vibrațiile vectorului ????⃗ au aceeași amplitudine pe toate direcțiile perpendiculare pe direcția de propagare. Este cazul luminii emise de Soare sau de alte surse de lumină uzuale.
- Lumina parțial polarizată, cand amplitudinile de vibrație sunt mai mari pe o anumită direcție decât pe celelalte direcții. O astfel de lumină se obține din cea naturală prin fenomene optice de reflexie, refracție, etc. Tipică pentru această situație este lumina reflectată pe suprafața apei sau a sticlei de geam.
- Lumina total polarizată (plan polarizată sau liniar polarizată), cand vectorul ????⃗ oscilează doar pe o singură direcție, planul determinat de direcția acestuia și direcția de propagare se numește plan de vibrație.
III. Dispozitivul experimental.
S= sursă de lumină naturală
B si C= polarizatori
D= celulă fotoelectrică
IV. Mod de lucru.
- Se analizează și se identifică aparatele de pe masa de lucru și se alimentează la rețea.
- Se rotesc cei doi polaroizi până când unghiul dintre ei devine 00 (axele de polarizare sunt paralele). Menținând polarizorul în poziție fixă, se rotește analizorul din 50 în 50, în intervalul cuprins între 0o și 1800 și se citesc pe galvanometru valorile curentului fotoelectric, exprimate în diviziuni. Valorile obținute se trec în tabelul 1.
- Scoțând apoi, pe rând, analizorul și polarizorul se măsoară intensitățile necesare pentru calculul transmitanțelor. Se fac 10 determinări în fiecare caz.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.