Partea electrică a centralelor și stațiilor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

CUNOASTEREA MODELULUI DE SISTEM ELECTROENERGETIC SI A PRINCIPALELOR INSTALATII DIN LABORATORUL DE

CENTRALE SI STATII ELECTRICE

1.1. SCOPUL URMARIT

În aceasta etapa se urmareste o prima familiarizare a studentilor cu instalatiile în cadrul carora se va desfasura întreaga lor activitate din acest laborator.

1.2. PREZENTAREA LABORATORULUI

1.2.1. Schema electrica

În laborator este realizat un model dinamic de sistem electroenergetic, a carui schema, dupa cum se poate vedea în figura 1.1, cuprinde sapte noduri electrice sau bare colectoare notate prin A1, A2 , A3 , B, C1 , C2 si D.

Sistemul este prevazut cu cinci surse de alimentare: patru grupuri electrogene si un racord la reteaua orasului Bucuresti. Generatoarele GA1 si GA2 , legate bloc (în serie) cu transformatoarele lor, pot fi racordate la bara A3 sau la barele A1, respectiv A2. Generatoarele GB si GD, legate bloc (în serie) cu transformatoarele lor, pot fi racordate la statia B si, respectiv, statia D. La bara C1, respectiv C2 , se face legatura cu sistemul energetic national, care a fost reprezentat printr-o sursa echivalenta S. Puterea sistemului energetic national fiind mult mai mare decât puterea grupurilor electrogene din laborator si racordul fiind suficient de larg dimensionat, sursa S poate fi considerata ca un sistem de putere infinita.

Prin transformatorul TC se realizeaza o separatie galvanica fata de reteaua de alimentare din sistem.

Între barele sistemului modelat în laborator se pot realiza legaturi prin intermediul unui model de retea, care cuprinde cinci linii electrice. Cu liniile L1 , L2, L3 si L4 poate fi realizata o configuratie de tip patrulater între nodurile A, B, C si D. Linia L5 , având doua tronsoane L5AB si L5BC , poate fi folosita:

- în paralel cu linia L1 , folosind numai L5AB (I3C deschis);

- în paralel cu linia L2 , folosind numai L5AB (I4A deschis);

ca legatura diagonala între nodurile A si C ale patrulaterului, folosind ambele tronsoane în serie (I4B sau SN deschis).

Statia A este prevazuta cu doua sisteme de bare colectoare. Primul dintre acestea este împartit în doua, rezultând sectiile A1 si A2 . Cel de-al doilea sistem de bare - notat prin A3 - este nesectionat. El poate fi legat cu sectiile A1 si respectiv A2 prin doua circuite de cupla transversala, notate pe schema din figura 1.1 prin 5 si respectiv 8 (statia A). Aceleasi legaturi transversale si, în plus, o a treia legatura

Statia B este prevazuta cu un singur sistem de bare colectoare.

Statia C este realizata cu doua sisteme de bare colectoare, ambele nesectionate. Legatura între sistemele de bare C1 si C2 se poate realiza cu ajutorul unei cuple transversale (celula nr 6).

Statia D este realizata cu un singur sistem de bare colectoare si cu un sistem de bare de ocolire. Legatura dintre acestea se poate efectua prin intermediul unei cuple de ocolire, numita uneori si de transfer (fig.1.1, statia D, circuitul 1).

În numeroase puncte ale schemei modelului de sistem electroenergetic pot fi conectate diferite feluri de consumatori si, de asemenea, pot fi provocate voit diverse tipuri de defecte.

Din motive de electrosecuritate, tensiunea de functionare a tuturor circuitelor modelului de sistem electroenergetic din laborator este de 380 V, cele cinci transformatoare (TA1 , TA2 , TB , TC si TD ), având raportul de transformare 1/1.

Sursele de alimentare au urmatoarele puteri nominale:

- câte 25 kVA - blocurile generator-transformator GA1 si GA2 , amonte existând o strangulare, întrucât motoarele primare, la turatia de sincronism a generatoarelor, au puterea nominala de 14 kW;

- câte 38 kVA - blocurile generator-transformator GB si GD , motoarele primare având puterea de 24 kW;

- 50 kVA - transformatorul TC de legatura cu sistemul.

1.2.2. Realizarea constructiva

Laboratorul de Centrale si statii electrice este alcatuit, în principal, din sase încaperi: sala masinilor, sala principala (a statiilor si instalatiilor de comanda), sala consumatorilor, sala tabloului de alimentare a modelului de sistem si a serviciilor proprii, sala instalatiei de producere a aerului comprimat, podul de cabluri.

În figura 1.2 este prezentat planul de dispozitie al primelor patru sali, ultimele doua fiind situate cu un nivel mai jos.

1.2.2.1. Sala masinilor cuprinde cele patru grupuri electrogene, transformatoarele de bloc si transformatorul TC de legatura cu sistemul.

Ca motoare primare, la grupurile electrogene GA1 si GA2 se folosesc motoare electrice de tipul Schrage-Richter, prin reglarea caracteristicilor carora se poate modela comportarea turbinelor cu abur sau a celor hidraulice. Acest tip de motor asincron este prevazut cu perii care calca pe colector, deplasarea lor putând fi reglata manual, de la fata locului sau cu ajutorul câte unui servomotor comandat de la tabloul de comanda.

Observații:

Indrumar de laborator folosit in cadrul orelor de laborator de Partea electrica a centralelor si statiilor(PECS) in Facultatea de Energetica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partea Electrica a Centralelor si Statiilor
    • TEMA01-Fix.DOC
    • TEMA01.DOC
    • TEMA02.DOC
    • TEMA03.DOC
    • TEMA04.DOC
    • TEMA05.DOC
    • TEMA06.DOC
    • TEMA07.DOC
    • TEMA08.DOC
    • TEMA09.DOC
    • TEMA10.DOC
    • TEMA11.DOC
    • TEMA12.DOC
    • TEMA13.DOC
    • TEMA14.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.4/10 (10 voturi)
Nr fișiere:
15 fisiere
Pagini (total):
80 pagini
Imagini extrase:
216 imagini
Nr cuvinte:
26 751 cuvinte
Nr caractere:
162 935 caractere
Marime:
5.41MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Sorina Costinas, Mircea Scripcariu
Sus!