Laboratoare la PEC

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrării: studierea construcţiei, principiului de funcţionare şi domeniul de utilizare a întreruptoarelor cu ulei puţin.

Sciţa polului secţionat.

Fig. 1 Profil longitudinal al unui pol de întreruptor tip VMP-10 (închis).

Răspunsi la întrebări de control:

1. Izolaţia între poli şi pămînt este realizată prin intermediul a şase izolatoare-separatoare din porţelan care sunt fixate pe un cadru suport. Între poli izolaţia este realizată prin intermediul aerului, iar între contacte izolaţia este dublă prin intermediul aerului şi uleiului.

2. În întreruptoarele cu ulei puţin uleiul serveşte numai ca mediu de stingere a arcului electric. Cantitatea necesară de ulei pentru întreruptorul tip VMP-10 este de 4,5÷5,5 kg. Nivelul este verificat prin intermediul unui indicator.

3. Procesul de stingere a arcului electric. În timpul separări contactelor între ele se amorsează arcul electric. Sub acţiunea arcului electric uleiul se evaporă şi se descompune, astfel ca arcul electric va arde într-un mediu gazos. Datorită existenţei camerei elastice se formează un fel de tampon pneumatic care în momentul trecerii contactului mobil de primul canal orizontal, care împinge aceste gaze în canalul unu iar apoi în doi. Astfel arcul este deionizat, fragmentat şi stins. În timpul declanşării curenţilor de intensitate mică în cameră se formează o presiune mică de gaze, intensitatea suflajului transversal este insuficientă şi arcul nu se stinge în timpul deschiderii tuturor orificiilor orizontale. În cazul acesta arcul se întinde în partea de sus a camerei de stingere unde atinge uleiul din alveole şi îl descompune în gaze. Aceste gaze măresc presiunea, asigură cu suflaj longitudinal şi stinge arcul în timpul ieşirii contactului mobil din cameră.

4. Funcţia contactelor de lucru şi de stingere. Pentru curenţi mari se montează la fiecare pol de întreruptor, în paralel un separator numit contact de lucru. Acţionarea acestor contacte se face cu un defazaj faţă de contactele de stingere. La declanşare se deschid mai întîi contactele de lucru fără arc electric, apoi contactele de stingere. La anclaşare se închid mai întîi contactele de stingere şi apoi cele de lucru, care preiau astfel o parte din curentul total.

5. Caracteristicile întreruptorului.

• Tensiunea nominală – tensiunea de linie a sistemului 3f pentru care este destinat întreruptorul .

• Tensiunea maximă de lucru – tensiunea maxima admisibilă la care poate funcţiona întreruptorul (Umax,adm).

• Curentul nominal (Inom) – valoarea maximă a curentului în regim normal de funcţionare parcurgerea căruia nu duce la supraîncălzirea întreruptorului.

• βmin – conţinutul relativ admisibil a componentei aperiodice a curentului de sc. în curentul de lucru.

• Curentul d erupere (Irup)-(In,decl) – valoarea maximă a curentului de sc. Pe care întreruptorul îl poate rupe singur fără deteriorări la tensiunea maximă de lucru.

• Curentul limită dinamic (ild) – valoarea maximă a curentului de sc. Care întreruptorul poate să-l suporte fără deteriorări termice.

• Curentul termic şi timp termic – curentul termic este valoarea maximă a curentului de sc. care întreruptorul îl poate anclanşa fără sudarea contactelor.

• Timpul propriu de declanşare a întreruptorului sete durata de timp din momentul primirii impulsului de declanşare pîn la momentul începerii separării contactelor.

• Timpul de declanşare a întreruptorului – durata de timp d ela primirea impulsului de deconectare pînă la stingerea arcului în toate 3 poluri.

6. Condiţiile de alegere a conductoarelor.

• Tensiunea nominală, kV.

• Curentul nominal, A.

• Curentul de rupere, kA.

• Stabilitatea electrodinamică, kA.

• Stabilitate termică, kAs.

7. Etajele de metaloceramică. Vîrfurile contactului fix şi a celui mobil sunt realizate din metaloceramică pentru ridicarea stabilităţii termice la acţiunea arcului electric.

8. Separatorul. După stingerea arcului electric gazele ies în afară prin deschizăturile separatorului de ulei şi a capacelor de sus.

9. Scurgerea uleiului se efectuiază prin intermediul buşonului de golire.

10. Amortizorul de ulei. Amortizorul de ulei se utilizează pentru a neutraliza eforturile mecanice. Camera elastică serveşte pentru funcţionarea tamponului pneumatic. Aerul comprimat din cameră se distinde şi injectează uleiul în zona arcului electric, contribuind la deionizarea acestuia .

11. Tensiunea nominală şi tensiunea maximală de serviciu. Unom –tensiunea nominală a întreruptorului este tensiunea de linie a sistemului 3f. Pentru care este destinat întreruptorul. Umax – tensiunea maximală de lucru este tensiunea maximă admisibilă la care poate funcţiona întreruptorul.

12. Curent nominal al întreruptorului. Curent nominal al întreruptorului este valoarea a curentului în regim normal de funcţionare parcurgerea căruia nu duce la supraîncălzirea întreruptorului.

13. .

14. Curentul de lucru al întreruptorului cu RAR. Acest curent s e determină ca valoarea maximă a curentului de sc. Care întreruptorul îl poate rupe singur fără deteriorări la tensiunea maximă de lucru pentru condiţiile standardizate de restabilire a tensiunii dintre contacte pentru un ciclu de repetări determinat. Ciclul de operaţii pentru întreruptorul cu RAR este:

D-180s-CD-180s-CDi-fără RAR

D-tfc-CD-180s-CDi

15.Tensiunea tranzitorie de restabilire. Tensiunea tranzitorie de restabilire între contactele întreruptorului se defineşte ca tensiunea sursei de alimentare aplicată la contactele întreruptorului după stingerea definitivă a arcului electric pe durata tranzitării.

16.Tensiunea de ţinere între contacte. Această tensiune este între contactele de lucru şi dispare odată cu deconectarea întreruptorului.

17.Timp propriu de deschidere. tf.c – pauză fără curent – timpul din momentul stingerii arcului electric în toate cele 3 poluri pînă la apariţia curentului în cel puţin unul din ele (0,2÷1,2s). tpdî – timp propriu de deschidere a întreruptorului se defineşte ca durata de timp din momentul primirii impulsului la deconectare pînă la momentul începerii separării contactelor. tdî – timpul de deschidere a întreruptorului – durata de timp de la momentul primirii impulsului la conectare pînă la stingerea arcului electric în toate trei poluri. tînch – timpul de închidere -durata de timp din momentul primirii impulsului la conectare pîn la apariţia curentului în reţea.

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI

Facultatea de Energetică

Catedra de ELECTROENERGETICĂ

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • PEC_1.DOC
  • PEC_lab2.doc
  • PEC_lab4.doc
  • PEC_lab5.doc
  • PEC_lab6.doc
  • PEC_lab7.doc
  • PEC8.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
6 135 cuvinte
Nr caractere:
36 261 caractere
Marime:
1.38MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Ina Dobrea
Sus!