Verificatoare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Corectitudinea executiei unui reper ( sau produs) este determinate de corectitudinea realizarii caracteristicilor constructive si functionale, care sunt evaluate prin masurare si control. Masurarea unei marimi presupune stabilirea valorii acesteia, controlul prevazand in plus fata de masurarea si compararea valorii efective obtinute prin masurarea cu valoarea prescrisa in documentatia tehnica a reperului ( produsului).

MIJLOACE DE MASURARE SI CONTROL ALE DIMENSIUNILOR LINIARE SI ALE ABATERILOR DIMENSIONALE

1. RIGLA GRADATA

Este destinata masurarii dimensiunilor pieselor atat la trasare, cat si in timpul prelucarii si al controlului final. Se utilizeaza, in general, la masurarea dimensiunilor piselor a caror precizie dimensionala este relative scazuta ( 0,1-1 mm). din punct de vedere constructive riglele gradate pot fi:

- Rigle rigide scurte STAS 5024-69 cu sectiunea 20x5mm si limita superioara de masurare 300 mm ( figura 1);

- Rigle rigide normale STAS 2426-69 cu sectiunea 30x6mm si limita superioara de masurare 500 mm;

- Rigle flexibile STAS 5199-69 cu sectiunea pana la 30x0,7 mm si limita superioara de masurare de 300, 500 si 1000 mm(figura 2).

In afara riglelor gradate pentru masurarea dimensiunilor se mai pot folosi metrul metallic si ruleta ( pentru constructii mecanice de dimensiuni mari si foarte mari).

2. SUBLERUL

Este un instrument de masurare cu rigla gradate si vernier. Cu ajutorul vernierului se citesc dimensiunile masurate cu precizie de 0,1; 0,05; 0,02 mm.

Vernierul este o scara gradata ajutatoare executata pe cursorul sublerului, acesta putandu-se deplasa in fata riglei gradate. Rigla este gradate in mm, iar vernierul este gradat in functie de precizia de masurare a sublerului (tabelul 1).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Verificatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
1 700 cuvinte
Nr caractere:
9 967 caractere
Marime:
7.40MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!